Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecké divadlo uvede slavný příběh o zbojníkovi, hrát bude živá kapela

Vlastní adaptaci slavného románu o podkarpatském zbojníkovi od Ivana Olbrachta připravuje liberecké Šaldovo divadlo. Poslední novinka sezony činoherního souboru je postavená na písních Petra Ulrycha. V premiéře uvede divadlo Nikolu Šuhaje na velké scéně v pátek. Nová inscenace je nezvyklá i tím, že v něm vystupuje živá divadelní kapela. Podle režiséra představení Petra Svojtky to nebývá zvykem.

„Jsem strašně rád, že inscenace je postavená na živé kapele, že se nepracuje s playbackem," řekl Svojtka. Divadelní kapela NE-KLIŠÉ je složená hlavně z nejmladší herecké generace libereckého divadla, kterou na scéně v této inscenaci budou doplňovat i další herci. Třeba Karolína Baranová bude hrát na speciální flétnu zvanou koncovka nebo Markéta Tallerová na violoncello.

Ivan Olbracht napsal svůj román, v němž se inspiroval skutečným osudem koločavského zbojníka a válečného zběha, zhruba před 90 lety. Příběh o romantickém kraji, lásce a zradě se později dočkal mnoha divadelních a filmových zpracování. Nejznámější z nich je asi Balada pro banditu z pera Milana Uhdeho a s písněmi Miloše Štědroně, kterou téměř před půlstoletím uvedlo brněnské Divadlo na provázku. S tím ale nebude mít liberecká verze nic společného. „My jsme se chtěli vrátit ke kořenům knihy, to znamená k tomu, jak to Ivan Olbracht napsal. Adaptace, třeba ta provázovská Balada pro banditu, se hodně liší od Olbrachta, protože postavy se jmenují jinak, jsou propojované trochu jinak, motivy jsou vyskládané jinak. Takže pro nás bylo takovou výzvou vrátit se zpět k původnímu románu," uvedl dramaturg libereckého divadla Jiří Janků.

I proto se podle něj rozhodli do inscenace zakomponovat písně od Petra Ulrycha z alba, které je Olbrachtovou knihou přímo inspirované. Album Nikola Šuhaj loupežník vydal Petr Ulrych se svoji sestrou Hanou v roce 1974. V liberecké inscenaci je 17 hudebních čísel. V hlavní roli podkarpatského zbojníka se představí Filip Jáša a Eržiku bude hrát Karolína Baranová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, činohra, Liberec, hudební skupina, Ivan Olbracht, Petr Ulrych, román, Divadlo F. X. Šaldy, Markéta Tallerová, představení, Balada pro banditu, Milan Uhde, Miloš Štědroň, Nikola Šuhaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo uvede slavný příběh o zbojníkovi, hrát bude živá kapela  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.