Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zámecké slavnosti připomenou šesté výročí otevření Zámku Svijany

PR článek

V červnu před šesti lety se po dokončení kompletní rekonstrukce slavnostně otevřel léta zdevastovaný Zámek Svijany. Výročí si letos oblíbený výletní cíl připomene v neděli 26. června celodenními Zámeckými slavnostmi s bohatým programem, řadou zajímavých tradičních i netradičních stánků s občerstvením, pohádkovými prohlídkami zámku a nejrůznějšími atrakcemi pro děti.

„Zámek už několik let neláká jen na zámeckou kapli s restaurovanými freskami nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí Svijan, ale také na řadu zajímavých akcí skutečně pro celou rodinu. Vedle zářijových oslav svátku patrona české země a také českého piva, svatého Václava, jsou stále oblíbenější i červnové Zámecké slavnosti,“ říká manažer Zámku Svijany Libor Stejskal. „Letos budou celý den od 9:00 až do 18.00 probíhat nejen na zámeckém nádvoří, ale i v zámecké zahradě a na své si na nich přijdou dospělí i děti, zájemci o historii i milovníci piva a dobrého jídla.“ 

Pohádková prohlídka zámku

Součástí programu bude několik hudebních a kejklířských vystoupení, šermířské souboje a ledová či pirátská show. Děti se mohou zúčastnit dětských soutěží, absolvovat pohádkovou prohlídku zámku nebo se vyřádit na skákacím hradu, projet se na ponících či svézt na dobovém kolotoči. Spolu s dospělými si v tvořivých dílničkách budou moci vyzkoušet výrobu sypaných svíček, malování na sklo nebo kreslení na polštářky.

Pro dospělé návštěvníky budou připraveny stánky s bohatou pivní a gastronomickou nabídkou a tradičními řemeslnými výrobky. Na dobové střelnici si budou moci zastřílet z kuše nebo vyzkoušet lukostřelbu, projet se historickým kočárem areálem pivovaru či si upéct vlastní chléb v dobové peci z doby bronzové, která je v provozu jen pár dní v roce. Návštěvníci s platnou vstupenkou se také automaticky zúčastní losování o pamětní stříbrnou minci s motivem ležáku Šlik. „A chybět samozřejmě nebude ani pivní osvěžení v podobě kroužkovaného ležáku Zámek, který pivovar poprvé uvařil speciálně ke slavnostnímu otevření Zámku Svijany v červnu roku 2016,“ doplňuje Libor Stejskal.

Kejklíř na zámeckých slavnostech.

Vedle expozic Zámku Svijany budou během Zámeckých slavností pořádány i prohlídky nedalekého Pivovaru Svijany za jednotnou cenu 80 korun. „Pro online rezervaci prohlídek je nutné využít odkazu na webových stránkách Zámku Svijany,“ upozorňuje Libor Stejskal. „Výhodná bude i nabídka dárkových poukazů na oblíbené hry Arcana a pobyt v zámeckých pivních lázních, které budou během Zámeckých slavností v prodeji až s dvacetiprocentní slevou.

Více na www.zameksvijany.cz. Rezervace prohlídky pivovaru tady.

Program zámeckých slavností na Zámku Svijany

26. ČERVNA 2022

9:00 Otevření brány pro veřejnost

9:30 Taneční vystoupení ZŠ a MŠ Svijanský Újezd a skupiny Rebelky

10:00 Zvířátková show s Pájou Papagájou

10:30 Slavnostní naražení sudu kroužkovaného ležáku Zámek

11:00 Představení kejklíře Slávka

11:30 Šermířské vystoupení skupiny Alterum – Rytířský turnaj

12:00 Pohádkové písničky s Míšou Mervartovou

12:25 Losování výherce soutěže – Namaluj zámeckého skřítka Chmelíka

13:00 Taneční vystoupení skupiny Rebelky

13:30 Pirátská show s Pájou Papagájou

14:00 Soutěžně hudební blok s Míšou Mervartovou

14:30 Představení kejklíře Slávka

15:00 Šermířské vystoupení skupiny Alterum – Od kmána po pána

15:30 Ledová show s Elsou a Olafem

16:00 Muzikálové melodie s Míšou Mervartovou

16:25 Losování výherce soutěže – Namaluj zámeckého skřítka Chmelíka

16:30 Představení kejklíře Slávka

17:00 Šermířské vystoupení skupiny Alterum – Rytířský turnaj


Zámek Svijany

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu. V roce 2021 byl areál zámku rozšířen o pivní lázně, využívající kvalitní pivovarské suroviny sousedního pivovaru.

Ohodnoť článek

Štítky Svijany, zámek svijany, pivo, slavnosti, zámecké slavnosti, slavnost, zámek, pivovar, svatý Václav, představení, soutěž, tvrz, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Pivovar Svijany, Chmelík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecké slavnosti připomenou šesté výročí otevření Zámku Svijany  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.