Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modrá kráska. Kaple Božího hrobu v Liberci získala ocenění za rekonstrukci

Kaple stojící v barokní zahradě u Kostela Nalezení sv. Kříže v Liberci je jednou z devíti oceněných staveb Cenou odborné poroty architektů a památkářů ve 13. ročníku soutěže Má vlast cestami proměn! V celostátní soutěži bylo přihlášeno více než sto obnovených památek.

„Jsem moc rád, že si porota v tom množství návrhů naší modré krásky všimla. Naši předci ji v období baroka vystavěli pro větší slávu boží, jiní naši předci ji málem nechali zřítit. A to by pro budoucí generace a Liberec jako město byla nevratná věc. Nemohli jsme to dopustit,“ uvedl k ocenění náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Kaple byla postavena roku 1772 podle kaple ve Zhořelci. Rekonstrukce proběhla ze zimy 2020 do jara 2021. „Město ji přitom zachránilo v poslední chvíli. Další měsíce by stavba už nejspíš nepřežila," uvedla v tiskové zprávě Jana Kodymová, mluvčí radnice. Poslední oprava totiž proběhla v roce 1986, stavbu poškozovalo zatékání. Předtím si však muselo město od církve domluvit vypůjčení kaple na padesát let. „Blankytná fasáda je už jen vrchol toho drahokamu. Památkáři sondami do zdiva totiž objevili rezidua modré barvy a rozhodli o jejím obnovení. I proto teď kapli přezdíváme modrá kráska,“ dodal Langr.

Částka za opravu činila přibližně 2,5 milionu korun, z toho půl milionu přispěl Liberecký kraj. V zahradě došlo v roce 2018 k rekonstrukci mariánského sloupu z dílny významného sochaře Matyáše Bernarda Brauna, který předtím město převzalo od církve do vlastnictví. Ten byl postaven roku 1680. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, kostel, kaple, ocenění, rekonstrukce, Ivan Langr, Matyáš Bernard Braun, Zhořelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modrá kráska. Kaple Božího hrobu v Liberci získala ocenění za rekonstrukci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.