Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O princezně Jasněnce i Rumplcimprcampr. Maloskalsko je pro filmaře lákavé

Vánoční náladu umocňují ve velké míře oblíbené televizní pohádky. Filmaři se při jejich realizaci vydali i do Libereckého kraje, konkrétně oblast Maloskalska nabízí místa jako stvořená pro pohádkový svět.

„Půvabná krajina tohoto regionu lákala vždy filmaře. A přímo vybízela k natáčení pohádek. A rovnou těch, které dodnes patří k těm nejoblíbenějším. V adventním čase, který má být časem zklidnění a přípravy na Vánoce, se můžete vydat třeba právě po stopách pohádkových příběhů Maloskalska,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mezi unikátní místa můžeme řadit třeba nezapomenutelné kulisy Vranovského hřebene, řeku Jizeru i tajuplný hrad Frýdštejn. V tiskové zprávě o tom informoval Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Právě Frýdštejn hostil natáčení známé pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Na hradě uvěznila princeznu (Michaela Kuklová) nezapomenutelná dvojice čarodějnic, které zahrály Helena Růžičková a Yvetta Blanarovičová.

Z Maloskalska pochází režisérka Věra Plívová-Šimková. Právě do těchto míst pak zasadila filmovou komedii plnou psů, dětí, svérázné rodiny Prchlíků i popletené babičky s názvem Artuš, Merlin a Prchlíci z roku 1995. „Slavná neckyáda u obce Klokočí se konala na řece Jizeře na Malé Skále," dodal mluvčí. 

Zámek Malá Skála posloužil jako ústav ve filmu Sedm hladových. „Do boje s nadváhou se pustí pivovarník Sládek, osamělý pojišťovák Jaroslav, paní Růženka, operní pěvkyně Maruška, zvukař Čudla, ředitel velkého podniku Havránek a zamilovaná Lucinka," uvedl Mikulička.

Natáčelo se také na známém Dlaskově statku u Dolánek, který je ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století. V pohádce Rumplcimprcampr se království Velký Titěrákov rozkládalo na zámku Frýdlant, ale kozopaska Božidara, jejíž roli obsadila Andrea Elsnerová, bydlela právě na Dlaskově statku. „Dlaskův statek si zahrál i v dalších filmech, jakými byly Muzikantská Liduška, Zvon jménem Lukáš a Jára Cimrman, ležící, spící,“ doplnil mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Visit Jablonec

Štítky Liberecký kraj, Malá Skála, památky, filmy, pohádky, vánoce, frýdštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O princezně Jasněnce i Rumplcimprcampr. Maloskalsko je pro filmaře lákavé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.