Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Francouzi natáčeli v Libereckém kraji reportáže o českých horách a sklářích

Francouzská televize TF1 natáčela v uplynulých dnech v Libereckém kraji sérii reportáží. Zaměřila se na české sklo i krásy zdejších hor, projela Křišťálové údolí a zavítala i do Krkonoš.

V reportážích pro publikum z Francie nebude chybět Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov, Sklárna Pačinek ve Cvikově u Kunratic, sklárna AJETO v Lindavě nebo sídlo LASVITU v Novém Boru. Francouzský štáb natáčel také v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, nebo s Ladislavem Ševčíkem z Bohemia Krystal a ve studiu Lhotský skláři, které sídlí také v Železném Brodě. Konec aktuálního francouzského putování za českým sklem patřil Rautisu, tedy výrobně vánočních ozdob se skleněných perel, zapsané na seznamu UNESCO.  

„Místa, která jsme pomáhali vytipovat pro natáčení francouzské TF1, mají mezinárodní a velmi aktuální kontext. Třeba Sklárna Pačinek s křišťálovým chrámem, zahradou a hutí, hraje zásadní roli ve filmu Glass Onion s Danielem Craigem, který dnes vede žebříčky na Netflixu,“ řekl ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodal: „Firma Lasvit, jejíž název vznikl spojením slov Láska + Svit, pyšnící se oceněním Dezeen Award, sídlí v unikátním skleněném domě propojeném s tradiční podstávkovou stavbou.  A v lindavských hutích AJETO vznikají trofeje pro Tour de France.“

Na vytipování míst se úzce podílí i zástupci Křišťálového údolí. „Od začátku v roce 2019 aktivně pracujeme s mezinárodními médii, zahraničními zastoupeními agentury CzechTourism a snažíme se představit Křišťálové údolí i mezinárodnímu publiku. Mezi hlavní komunikační linky zahraničních zastoupení patří česká příroda, tradice, řemesla a aktivní turistika,“ řekl David Pastva, ředitel projektu Křišťálové údolí.

Reportážemi provede diváky francouzské televize novinář Matthieu Dupont, který v minulosti natáčel třeba v Toskánsku nebo Skotsku. Své dojmy z prvního natáčecího dne v Česku shrnul jednoznačně: „Neuvěřitelný pan Pačinek, v kterém se snoubí vášeň a oddanost k umění předků a láska k precizně odvedené práci! Bylo mi potěšením poznat jeho skleněnou zahradu a malý kostel naproti jeho sklárně, kde vystavuje svá díla. A to nemluvím o pokladu skrytém uvnitř kostela, který by měl vidět každý návštěvník Křišťálového údolí a brzy jej uvidí i diváci TF1.“

TF1 je nejsledovanější soukromá televize ve Francii. Víkendové hlavní zprávy Week-end JT pravidelně sleduje 4 až 6 milionů diváků.

„Podívat se do sklářských provozů je pro místní i zahraniční návštěvníky stále atraktivnější. A mít příležitost ukázat Křišťálové údolí prostřednictvím nejsledovanější francouzské televize je skutečně mimořádné. Oslovíme tak obrovské množství lidí a tedy potenciálních návštěvníků. Chceme je nadchnout,“ dodala k natáčení Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V loňském roce přijelo do Křišťálového údolí čtrnáct skupin ze zahraničí – Rakouska, Slovenska, Izraele, Polska, Velké Británie, Irska, Japonska, Tajvanu, Koreje, USA, Španělska nebo Beneluxu. Vysoký zájem médií přinesly Mezinárodní rok skla i předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. „Proto jsme přivítali v červenci 2022 bezmála sedmdesát zpravodajců z Evropské unie a provedli je unikátními místy v mapě Křišťálového údolí,“ uzavřel Pastva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CzechTourism

Štítky televize, sklo, sklárna, Liberecký kraj, Krkonoše, Lasvit, Francie, CzechTourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzi natáčeli v Libereckém kraji reportáže o českých horách a sklářích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.