Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Letošní rok patří Harrachům, vydejte se po jejich stopách napříč regionem

Významnou roli v našich dějinách hrál rod Harrachů, jeho členové přitom patřili k vysokým představitelům státu a církve, ale také patřili k pokrokovým správcům panství. Představit starobylý rod Harrachů a probudit zájem veřejnosti o něj je cílem 13. ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů s podtitulem Harrachové – vznešenost zavazuje.

Letošní ročník symbolicky začal ve známých sklárnách v Harrachově. „Harrachové a sklářství patří k sobě, proto jsme letošní ročník zahájili právě zde, abychom připomněli jeden z velkých odkazů tohoto rodu. Projekt bude pokračovat dalšími aktivitami jak na objektech Národního památkového ústavu, tak v dalších bezmála třiceti institucích, které se k projektu přidaly. Chystáme několik přednáškových cyklů, speciální prohlídky a samozřejmě také kulturní akce. Za hlavní výstupy projektu považuji vydání dvou monografií a také obnovu části hostinských pokojů na zámku Hrádek u Nechanic a kaple v Janovicích u Rýmařova,“ shrnuje letošní náplň projektu generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Odkaz rodu Harrachů nacházíme napříč regiony, kteří díky častým pobytům v zahraničí přinášeli řadu novinek a jejich práce byla široce oceňovaná. To platí také o výrobcích z harrachovské sklárny, které nechyběly na řadě královských dvorů.

„Sklárna a minipivovar Novosad a syn pokračuje v tradici poctivého sklářského řemesla a dnes, právě u příležitosti zahájení projektu Po stopách šlechtických rodů, doplňujeme stálou expozici skla o exponáty se vztahem k Harrachům, které nebyly veřejnosti dosud představeny. Pevně věřím, že probíhající projekt zvýší zájem veřejnosti jak o historii a Harrachy, tak o sklářství a jeho tradici, neboť právě toto odvětví patří k jednomu ze symbolů naší země,“ uvedl František Novosad, majitel sklárny.

Letos uplyne několik významných výročí, což dává příležitost tento starobylý rod připomenout. Přesně před 400 lety nastoupil Arnošt Vojtěch z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň je tomu 400 let od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna. Harrachové byli s českými zeměmi velmi silně spjati a zanechali v naší historii hlubokou stopu.

„Zejména v dnešní uspěchané a přetechnizované době jsou hraběcí nadhled, elegance a důstojnost tím, co nám často schází a co bychom si alespoň na chvíli přáli vrátit zpět. Heslem Harrachů je ‚Ctnost vítězí nad nepřízní‘. Jeho platnost je nadčasová. Mějme je proto na paměti a snažme se jím řídit. Svět pak možná bude o něco lepším místem pro každého z nás,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK), pod jehož záštitou byl harrachovský rok zahájen.

Po stopách šlechtických rodů je projekt, který Národní památkový ústav organizuje ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a dalšími vědeckými a paměťovými institucemi. Cílem je výzkum a prezentace odkazu šlechtických rodů zemí Koruny české, jejichž někdejší rezidence Národní památkový ústav spravuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Crystal Valley

Štítky projekt, Národní památkový ústav, Po stopách šlechtických rodů, sklárna, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Navždy žije monarchie a Habsburský jí vládne dům :-)

Úterý, 31. ledna 2023, 08:04Odpovědět

Letošní rok patří Harrachům, vydejte se po jejich stopách napříč regionem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.