Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava libereckého muzea o slepotiskové vazbě soutěží v národním klání

Severočeské muzeum v Liberci se svojí výstavou Slepí svědkové doby bojuje o uznání v národní soutěži muzeí Gloria musaealis. O vítězství usiluje v kategoriích Výstava roku a Muzejní publikace roku právě se zmíněnou výstavou katalogem k ní vydaným.

Výstava představila veřejnosti slepotiskovou výzdobu knižní vazby 16. století v Čechách. Technika slepotisku se právě v tomto období stala nejpoužívanější metodou výzdoby. Různorodou uměleckou úroveň řemesla reprezentují originální svazky, některé zapůjčené z partnerských institucí. Výstavní katalog se řadí mezi výstupy výzkumného projektu NAKI II Slepí svědkové doby / Slepotisková výzdoba knižních vazeb.

„Severočeské muzeum připravilo vynikající výstavu, která připomněla krásné historické řemeslo. Budu s napětím očekávat, zda v soutěži uspěje,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestoví ruch Libereckého kraje.

Ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek k tomu doplňuje: „Tato soutěž dobře odráží rostoucí kvalitu muzeí a galerií v České republice i objem financí, který do nich jejich zřizovatelé investují. Přál bych si, aby tento trend vydržel co nejdéle, protože se tím zvyšuje celková úroveň české kultury.“

Do 21. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis se přihlásilo rekordních 73 muzeí a galerií s celkem 121 projekty.  Slavnostní předávání Cen Gloria musaealis za rok 2022 se uskuteční ve čtvrtek 25. května 2023 od 14 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Nominované projekty v 21. ročníku soutěže budou prezentovány i na Národním zahájení Festivalu muzejních nocí, jehož 19. ročník bude odstartován v pátek 19. května 2023 od 14.00 hodin v Olomouci. Obě akce se konají u příležitosti Mezinárodního dne muzeí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky muzeum, výstava, soutěž, Gloria musaealis, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Traugott

Hodilo by se zmínit, že uvedená výstava skončila 17. ledna 2023. :-(

Pondělí, 20. března 2023, 14:39Odpovědět

Výstava libereckého muzea o slepotiskové vazbě soutěží v národním klání  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.