Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Severočeské muzeum slaví 150 let. K výročí připravilo speciální výstavy i suvenýry

PR článek

V květnu oslaví liberecké muzeum 150 let své existence a při té příležitosti připravilo různé aktivity pro návštěvníky a přátele muzea – speciální výroční suvenýry, dvě tematické výstavy, tematické číslo muzejního čtvrtletníku se spoustou zajímavostí, velkou zářijovou oslavu nebo publikace (nejen) o historii muzea.

Suvenýry jsou již v prodeji

„Již nyní si návštěvníci mohou na pokladně muzea koupit výroční suvenýry – plátěné tašky, pivní tácky a hrnky s motivem muzejních Lvů – Strážců nebo výroční turistické vizitky. Také jsme vytvořili speciální logo, se kterým se můžete během celého roku potkávat na našich tiskovinách,“ přibližuje kurátorka Markéta Kroupová.

Muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 19 hodin. Vstupné je dobrovolné.

V květnu, kdy uplyne 150 let od založení muzea, vyjde speciální číslo muzejního čtvrtletníku věnované zajímavostem ze života muzea. Během muzejní noci v pátek 19. května proběhne také vernisáž exteriérové výstavy o unikátní sochařské výzdobě muzejní budovy s názvem Muzejní bestiář 1898.

Oslava v září

„Hlavní oslava proběhne během Dnů evropského dědictví v sobotu 9. září. Odpoledne bude vyplněné pestrým programem pro děti i dospělé, komentovanými prohlídkami i odbornými přednáškami. Velkým lákadlem budou oblíbené Tatrhy v areálu muzejního parku,“ doplňuje ředitel Jiří Křížek.

Knižní novinky

Koncem roku vyjdou dvě knihy o muzeu. První bude artová útlejší publikace experimentálního charakteru, na jejímž vzniku muzeum spolupracuje se studenty Ateliéru didaktické ilustrace na Západočeské univerzitě v Plzni. Představení knihy proběhne 15. listopadu v rámci vernisáže výstavy, na níž budou k vidění ilustrace z knihy v originálech. Vydáním této publikace vykračuje muzeum ze své komfortní zóny a snaží se přinést svým návštěvníkům a fanouškům něco nového a neotřelého.

Druhou plánovanou knihu představuje její editorka Anna Baldová: „Kniha přinese řadu zajímavostí z historie muzea i celého regionu, například tu bude poprvé sepsána historie muzea během druhé světové války, budou tu prezentovány nejnovější poznatky dlouholetého bádání v oblasti konfiskace německého majetku po druhé světové válce a další zajímavé materiály. Čtenáři se mohou těšit na bohatou fotografickou dokumentaci a především na řadu neznámých a nikdy nezveřejněných snímků.“

Vydáním této pamětní knihy vyvrcholí aktivity celého týmu muzejních zaměstnanců, kteří společně přispívají k oslavám 150. výročí libereckého muzea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky muzeum, liberec, rekonstrukce, 150 let, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum slaví 150 let. K výročí připravilo speciální výstavy i suvenýry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.