Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letošní festival Anifilm nabídne kromě soutěží i oblíbenou japonskou tvorbu

Už za pár dnů se Liberec opět promění v město plné animovaného filmu. Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm ve dnech 2. až 7. května nabídne stovky snímků na mnoha místech ve městě. Letos se mohou diváci na festivalu těšit nejen na velký soutěžní program, ale i představení animované tvorba z Japonska a bohatý doprovodný program.

Anifilm v letošním roce ocení a připomene mistrovství animátora Alfonse Mensdorffa Pouillyho. Slavní členové poroty festivalu představí svou tvorbu a překvapením budou i amatérské animované filmy, které vznikly před rokem 1990. Pro nejmenší návštěvník i jejich rodiče bude připravena pestrá nabídka filmů i zábavy především ve filmovém programu Animo, ale i v dílnách animace. A téměř každý den zakončí tradiční půlnoční dávka filmů děsivých i lechtivých.

„V soutěži celovečerních animovaných filmů se představí 10 snímků. Soutěžní „celovečeráky“ patří na Anifilmu tradičně k těm nejsledovanějším, většinou se totiž jedná o pozoruhodné a diváky vyhlížené počiny,“ uvedla za Anifilm Gabriela Zajícová.

Letošní soutěžní výběr šestatřiceti krátkých filmů je o něco pestřejší, než byl v minulých letech. Nejen že zahrnuje kandidáty na Oscary, klasiky a známé mistry, najdete v něm i nadějné mladé tvůrce. Milovníci videoklipů a abstraktní a nenarativní tvorby se letos mohou těšit na soutěž 22 videoklipů a 23 nenarativních filmů a opět se jedná o ukázku nejrůznějších výtvarných stylů i uměleckých přístupů.

Chybět nebude ani Národní soutěž Český obzor, kde mezi sebou soutěží čeští tvůrci, kteří mají ale zastoupení i v jiných kategoriích.

„Poprvé diváci uvidí například nový seriál režisérky Lucie Sunkové Viky, sůva z nudlí a českému publiku se poprvé představí i krátký snímek Husa Jana Míky, který byl uveden na festivalu v Clermont Ferrand. O vítězích Českého obzoru rozhoduje více než stočlenná Rada animovaného filmu (RAF). Cena za nejlepší český studentský film je již tradičně spojena se zvukovou postprodukcí ve studiu BEEP, Nadace PPF uděluje cenu nejlepšímu krátkému filmu a Cena za nejlepší české animované dílo napříč kategoriemi je Cenou České televize,“ vysvětluje Petr Slavík z Anifilmu.

Anifilm letos uvede již počtvrté také soutěž filmů pro médium virtuální reality. V soutěži se objeví i český oceňovaný VR film Tmání, který se na festivalu bude prezentovat i formou speciální instalace. Do mezinárodní soutěže počítačových her výběrová komise vybrala patnáct titulů, které se budou ucházet o ocenění ve dvou kategoriích – Výtvarný počin a Hra pro děti.

S Anifilmem poznáte japonskou tvorbu

Tématem nesoutežního programu blížícího se festivalu Anifilm bude Japonsko. Diváky čeká obsáhlý program, který má za cíl představit různé podoby japonské animace. Prozkoumat ohromný imaginativní svět ostrovní animace jim pomůže kurátor Nobuaki Doi, filmový kritik, producent a ředitel obnoveného festivalu v Hirošimě, který bude na festivalu osobně přítomen.

Na festival přijede i celá řada dalších tvůrců, například legendární tvůrce Kódži Jamamura, jenž na festivalu kromě filmů pro děti i dospělé představí i své kresby. Projekci filmů a masterclass už si chystají také Sarina Nihei,jejíž nezaměnitelný styl inspirovala estonská animace, a rovněž Mirai Mizue, mistr barvité a pohlcující abstraktní animace. Středoevropské motivy najdete v tvorbě Kaoru Furuko, která pro Anifilm chystá vlastní prezentaci. Fokus na Japonsko by ale nebyl možný bez kultovních celovečerních děl jako je Zámek v oblacích Hajaa Mijazakiho. Festival nezapomene ani na novinky či méně známé klenoty a archivní rarity, jakou bude třeba uvedení zrestaurované verze erotického anime Beladona smutku či poslední snímek Keiičiho Hary Osamělý hrad za zrcadlem. 

Anifilm 2023 tradičně nabídne i bohatý doprovodný program. Velmi bohatá bude nabídka pro děti a rodiny, výstavy či tvůrčí dílny, loutkové divadlo i koncerty. Program bud opět i na náměstí před libereckou radnicí. V sekci Narozen v Liberci festival letos připomene osobnost herce Oldřicha Kaisera, který svým typickým hlasem i hereckým výkonem ovlivnil řadu animovaných filmů i seriálů. Anifilm také nemohl zapomenout na letošní sté výročí dvou významných českých tvůrců – režiséra Břetislava Pojara a výtvarníka Miroslava Štěpánka. Z jejich spolupráce festival uvede legendární seriál Potkali se u Kolína.

Centrem festivalu bude opět Liberecký zámek, kam by měly směřovat první kroky každého návštěvníka Anifilmu. Dalšími místy konání festivalových programů pak budou kino Varšava, Cinema City, Malé divadlo, Naivní divadlo, Severočeské muzeum, Grandhotel Zlatý lev, Technická univerzita v Liberci - aula G, Liebiegův palác, náměstí Dr. E. Beneše a Oblastní galerie Liberec.

Ohodnoť článek

Foto Anifilm

Štítky Anifilm, animovaný film, přehlídka, soutěž, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní festival Anifilm nabídne kromě soutěží i oblíbenou japonskou tvorbu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.