Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muzejní noc pod Ještědem bude letos v pohybu, opět v Liberci i Jablonci

Polovina května bude opět patřit oblíbené akci Muzejní noc pod Ještědem. V pátek 19. května se veřejnosti otevřou muzea a galerie v celém libereckém regionu. Letošním společným jmenovatelem je téma Svět v pohybu.

K Muzejní noci se tradičně připojí různé instituce v Liberci a Jablonci nad Nisou. Navštívit mnoho z nich umožní veřejnosti tradiční kyvadlová doprava, kdy budou moci lidé bezplatně jezdit historickými autobusy.

„Člověk tak může v jeden večer zažít rozdílnou atmosféru více muzeí,“ říká vedoucí projektu Muzejní noc pod Ještědem Jana Hájková Farská a dodává: „I v letošním roce se nám podařilo připravit pestrý program jak pro děti, tak pro dospělé.“ Liberecké paměťové instituce nabídnou návštěvníkům komentované prohlídky aktuálních výstav i stálých expozic, hudební produkce a výtvarné dílny.

„Muzea, galerie a další kulturní a vzdělávací instituce, které jsou do Muzejní noci zapojené, jsou prostorem pro doslova kulturní dobrodružství. Návštěvníci je poznají v jiném světle, s jinou atmosférou. Myslím, že Muzejní noc může být i pro ty, kteří nemají návštěvu muzeí a galerií jako samozřejmou součást svého života, novým impulzem pro to, aby je navštěvovali. Zejména jsme rádi za děti a celé rodiny,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Oblastní galerii budou připraveny výtvarné dílny pro děti i rodiče, dále galerie nabídne pět komentovaných prohlídek a příjemnou atmosféru před galerií zajistí turnovská kapela What The Funk. Severočeské muzeum připravilo kromě prohlídek výstav dobrodružnou stezku muzejním parkem a zpřístupněnou muzejní terasu a věž. V Technickém muzeu budou moci návštěvníci zhlédnout filmy s dopravní tématikou a výstavu fotografií Erwina Cettinea Toulky starým Libercem.

V areálu bývalých libereckých LVT naleznou návštěvníci i bývalé Automuzeum Vratislavice, které kromě mimořádného nasvícení unikátních exponátů a promítání uspořádá i ochutnávku piv lokálního pivovaru. Děti jistě zaujme skákací hrad.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou připravil speciální prohlídky expozic v podání herců Divadýlka na dlani a venkovní výstavu vozů Porsche. Hudební doprovod obstará Lee Davidson s Otto Hejnic Triem. Pro děti bude k dispozici dětský koutek a možnost zdobení cupcaků v místní kavárně.

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie pozve veřejnost kromě aktuálních výstav do tvůrčí dílny pro malé i velké, v níž si návštěvníci budou moci vyrobit originální náramek s knoflíkem. Nebo si vyzkouší pískování sklenic s vlastním motivem a za vyplnění pracovního listu budou odměněni medailí od České mincovny.

Organizace Kultura Jablonec zpřístupní prostory Domu Scheybalových s výstavou fotografií Petra Krajíčka Jablonec město sportu a kostel sv. Anny, v němž se bude konat komentovaná prohlídka k této pozoruhodné kulturní památce a poté i koncert Zámeckého saxofonového kvarteta.

Návštěvníci si budou i tento rok moci vychutnat pohled na noční Jablonec z radniční věže Nové radnice. Galerie MY připravila v Domě Scheybalových výstavu pořádanou u příležitosti 120. výročí narození malíře a grafika Richarda Fleissnera.

Nově se do letošního ročníku zapojila Nisafactory, která nabídne pestrý program v podobě korálkové dílny a komentované prohlídky výstavy Severní prostor. Prostor pro dialog.

Projekt Muzejní noc pod Ještědem je součástí Festivalu muzejních nocí, který volně navazuje na Mezinárodní den muzeí. Muzejní noc pod Ještědem se koná v pátek 19. května 2023 od 18 do 23 hodin, vstup volný.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky muzejní noc, Noc pod Ještědem, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejní noc pod Ještědem bude letos v pohybu, opět v Liberci i Jablonci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.