Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Objevte bohatství sbírek oblastní galerie na výstavě Na druhý břeh

Výstavu, která vás zavede takřka do nitra Oblastní galerie v Liberci, můžete nově vidět v Grafickém kabinetu. Představena jsou zde díla pozdního symbolismu, jehož představiteli byli členové umělecké skupiny Sursum. Převážně grafickou výstavu tvorby Josefa Váchala, Jana Konůpka nebo Františka Koblihy doplňují dva mistrovské kusy galerijní sbírky – pastel Utonulá Jakuba Schikanedera a kresba Estérel Františka Kupky.

Výstava Na druhý břeh představuje autory 1. poloviny 20. století, kteří se přiklonili k dekadentní tvorbě ovlivněné spiritismem a okultismem. Zdrojem inspirace jim často byla symbolistní literatura, ilustracemi literárních děl se tito autoři zároveň výrazně zapsali do dějin české knižní tvorby.

Protože šlo období plné zvratů a dramatických událostí, témata smrti, často znázorněná pomocí mytologie, pohádek a strašidelných příběhů, se dostávají do bezprostředního zájmu umělců. „Zatímco dekadentní umělci se snažili svými díly postihnout otázky smrti, utrpení a zmaru, spiritisté se s podobnými tématy pokoušeli vyrovnat pomocí víry v nadpřirozeno, víry v posmrtný život,“ říká kurátorka výstavy Michaela Kubišová a vysvětluje: „Víra v komunikaci se zemřelými našla silnou oporu i u obyčejných lidí, zvláště v horských oblastech Krkonoš a v Podkrkonoší, kde se spiritismus natolik prolnul s lidovou religiozitou, že byl jako fenomén zapsán do nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.“

Na výstavě Na Druhý břeh představuje galerie mimo jiné i díla z cyklu dřevorytů K druhému břehu Josefa Váchala, podle něhož dostala výstava svůj název. Výstavu doplní zároveň i ukázky literárních předloh, které poukáží na propojení světa výtvarného umění a literatury. „Oblastní galerie Liberec výstavou Na druhý břeh umožní veřejnosti nahlédnout do skrytých pokladů depozitáře. Zároveň potvrzuje svůj široký programový záběr, v němž kromě současných umělců představí i kus historie,“ uvádí náměstkyně hejtmana pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Květa Vinklátová.

Ohodnoť článek

Foto OGL

Štítky výstava, galerie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte bohatství sbírek oblastní galerie na výstavě Na druhý břeh  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.