Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonci v květnu začne tradiční festival, vystoupí Hutka i 4 tenoři

Čtyři měsíce plné kulturního programu připravily čtyři různé organizace pro zájemce v Jablonci nad Nisou. Festival Jablonecké tóny 2023 začíná v květnu a potrvá do srpna. Zahájí jej koncert čtyř tenorů.

Program připravili organizátoři na celou řadu míst ve městě, na letní scénu Eurocentra, do místních kostelů, na náměstí Mírové i Dr. Farského, do Tyršových sadů a do pivovaru Volt. Vstupné je buď dobrovolné nebo žádné.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Jabloneckých tónů je na programu v pátek 26. května od 19 hodin na letní scéně Eurocentra. „Ještě, než začne koncert, předá zástupce Libereckého kraje oficiálně do mých rukou cenu Historické město Libereckého kraje roku 2022. Tím získá slavnostní koncert ještě další lesk,“ říká náměstkyně jabloneckého primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová (Starostové pro LK).

Zmiňovaným zahajovacím koncertem je vystoupení 4 tenorů, konkrétně se obecenstvu představí tenor Marian Vojtko, zpěvák a herec, barytenor Pavel Vítek, barytenor Jan Kříž a operní tenor Michal Bragagnolo.

„Novinkou letošního ročníku je, že oblíbené čtvrteční podvečerní koncerty na letní scéně začnou už v červnu. Jejich fanouškové tak nebudou muset čekat až na letní prázdniny,“ doplnila Hamplová s tím, že překvapením budou také koncerty na Mírové náměstí. Jejich začátek je posunutý na 20 hodinu a  představí se na nich Markéta Nikendey & Grande Rande, The Cello Boys, kteří virtuózní technikou hrají tradiční i rockové skladby, nebo swing a jazz v provedení klarinetového kvarteta jabloneckého rodáka Aleše Tvrdíka.

Mladí umělci zaplní nejen náměstí

Červen bude patřit představením Základní umělecké školy a prezentaci místní kapel. Svůj program nabídne milovníkům folkloru soubor Šafrán, od grunge až po poprock sahá hudební produkce kapely HUSH, syntetickou hudbu doplňuje projekcí kapela WXY. A Kokosové tóny oslaví se svými posluchači desetileté narozeniny. „Záměrně jsme vybrali interprety, skupiny a spolky, které jsou amatérské, průřezem napříč věkem, žánrem i kategoriemi,“ poznamenala Lucie Kocourková z oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu jabloneckého magistrátu.

Velký prostor tradičně dostane jablonecká hudební škola. Nejprve je připravené setkání u klavíru pod širým nebem. „Ten se za pěkného počasí rozezní na náměstí Dr. Farského v úterý 23. května od 14 hodin, případný déšť účinkující i publikum jednoduše pozve do pasáže Obchodního centra Central,“ informuje ředitel ZUŠ Jablonec Vít Rakušan.

Už o den později se předvede literárně dramatický obor ZUŠ. Houska s máslem, tak se jmenuje představení, které začne ve středu 24. května od 19 hodin v Klubu Na Rampě.  „Následující den, čtvrtek 25. května, nabídne ZUŠ a DDM Vikýř program dětem, a to hned ve dvou časech: v 9.30 a v 16 hodin, dějištěm bude vždy scéna jabloneckého amfiteátru, přičemž dopolední představení je určené především předem pozvaným dětem z jabloneckých mateřských škol.  A v Rytmu ZUŠ se můžete pohupovat v pátek 26. května od 14 hodin. Tentokrát se vše odehraje v areálu Pivovaru Volt u jablonecké přehrady. Toto místo má v Jabloneckých tónech svou premiéru,“ říká Rakušan.

Květnový program Jabloneckých tónů uzavře koncert v úterý 30. května v kostele sv. Anny opět v režii ZUŠ Jablonec n. Nisou. Začátek je v 17 hodin, vystoupí dětský pěvecký soubor Iuventus, gaude! Nicméně s představeními ZUŠ se budou moci zájemci setkat také v červnu, připravený bude Koncert školních kapel 22. 6. od 19 hodin na letní scéně a o týden později 29. 6. bude od 14 hodin jablonecká zuška opět ve spolupráci s DDM Vikýř vítat prázdniny v OC Central.

Hutka zahraje a zazpívá na letní scéně 

Hudební interprety uslyší lidé u i na letní scéně Eurocentra v parku v Tyršových sadech. A tak v průběhu léta budou posluchače do Tyršových sadů vždy v neděli lákat domácí dámská akustická kapela Ladybirds, dámský a´capella kvartet Sugarcutes, který se představí největšími hity začátku minulého století, dixielandový Aurora JaSBand, bluegrassová kapela Madam nebo Jedlinský & Fischer duo.  Naopak na letní scénu dorazí Tarara Orquestra (Bolívie/Peru/Španělsko/ČR), Rumbalgia ze Španělska nebo bluesový band s doprovodem charismatických vokalistek Charlie Slavík Revue & The Rhythm Girls. V neděli 20. srpna od 15 hodin se můžou lidé těšit na letní scénu na koncert českého folkového písničkáře, autora slavných protestsongů Havlíčku, Havle a Náměšť, Jaroslava Hutky.

Úterky v rámci Jabloneckých tónů vždy patří varhanním koncertům v některé z jabloneckých církevních staveb, o jejich organizaci se stará spolek MusicaVaria. Ten i letos pozve posluchače do osvědčených kostelů dr. Farského, Nejsvětější Trojice ve Mšeně nebo Povýšení sv. Kříže na nám. B. Němcové. „Nově se k nim tento rok připojí také kostel sv. Anny a kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí, který má velkolepě opravené varhany,“ dodala Hamplová.  Začátky úterních varhanních koncertů jsou vždy v 17 hodin a vstupné na ně je dobrovolné.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jablonecké tóny

Štítky festival, hudba, léto, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci v květnu začne tradiční festival, vystoupí Hutka i 4 tenoři  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.