Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jak se slavil Majáles v šedesátých letech v Liberci. Studenti měli Mumraj

Liberecký Majáles se blíží, proběhne poslední květnový víkend. Ve městě se ale slavil tradičně, například v roce 1965 prošel městem průvod s kapelou. Tehdejší Mumraj, jak se majálesu dříve říkalo, zachytily archivní fotografie.

Majáles v Liberci v roce 1965

Čtvrtek, 11. května 2023, 17:55

Majáles v Liberci v roce 1965
Majáles v Liberci v roce 1965

Majáles slavili studenti liberecké univerzity, tehdy tedy Vysoké školy strojní a textilní (VŠST) a účastnili se ho právě studenti těchto dvou fakult. Proběhl průvod, předání klíče od města, vyhlášení královny a krále před radnicí.

Studenti si také připravili transparenty odkazující na jejich studium – „Čím vyšší vzdělání, tím nižší plat,“ nebo připomínku vratislavického piva: „Z Vratislavic mok pili jsme – a hle, doštudovali jsme.“

V současnosti už se Majáles slaví jinak, spíš jako festival kapel. Akce už je dvoudenní, Majáles začne v pátek 26. května ve 13 hodin před radnicí, kde primátor Jaroslav Zámečník předá studentům klíč od města. Pestrobarevný majálesový průvod pak zamíří do areálu Libereckých výstavních trhů, kde bude pokračovat festivalová část, a to v pátek i sobotu. Zahrají UDG nebo Katarína Knechtová.

Součástí Majálesu je i Souboj škol, v němž změří síly sedm středoškolských týmů, bojujících o 20 tisíc na maturitní ples.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce

Štítky majáles, liberec, lvt, hudba, kultura, dětský den, mumraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se slavil Majáles v šedesátých letech v Liberci. Studenti měli Mumraj  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.