Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sklářské muzeum v Novém Boru slaví 130. výročí

PR článek

Letos uplynulo 130 let od založení Sklářského muzea Nový Bor. Dnes uchovává kolem 10 000 sbírkových předmětů, každý rok přivítá 12 000 návštěvníků. Svět se mění, poslání muzea ale zůstává stejné jako před více než staletím – zachovat umění místních sklářů a vyprávět jejich příběhy.

Sklářské muzeum Nový Bor bylo založeno v roce 1893 „Odborným svazem dělníků sklářského a keramického průmyslu v severních Čechách.“ Až do druhé světové války fungovalo v novoborské radnici, v roce 1953 se přestěhovalo do objektu čp. 105 na novoborském náměstí, kde sídlí dodnes.

Stálá expozice přibližuje návštěvníkům stylový a technologický vývoj skla v Čechách, především na Novoborsku, od 18. století po současnost. Kromě toho muzeum samozřejmě pořádá krátkodobé výstavy na různá témata, a také programy pro děti i širokou veřejnost. Jedná se o oblíbené Muzejní noci, pravidelné workshopy pro děti, ale také komentované prohlídky krátkodobých výstav a různé další akce menšího rozsahu.

Oslavy muzejního výročí jsou rozprostřeny do celého roku, a zahrnují akce pro odbornou i laickou veřejnost. Muzejní noc proběhla jako narozeninová party pro širokou veřejnost. Pro děti byly připraveny pracovní listy i dílny, svoje triky předvedl kouzelník Pan Kravata a dokonce se krájel i narozeninový dort. Zajímavosti v expozici byly připraveny i pro dospělé návštěvníky. Večer vystoupil Ventolin a Lenka Dusilová.

Při přípravě programu akcí na tento jubilejní v muzeu dlouho přemýšleli o výstavě na hlavní turistickou sezonu. Hledali téma, které bude souviset s výročím, bude atraktivní pro návštěvníky a zároveň nechtěli opakovat koncept historické výstavy, kterou připravili ke 120. výročí. Nakonec se rozhodli pro výběr z akvizic za posledních deset let. Výstava „The Best of 2013–2023“ bude otevřena v předvečer Sklářských slavností, 23. června. Je to jedna z příležitostí, jak přírůstky ukázat veřejnosti, a také poděkovat dárcům i lidem, kteří se rozhodli věci muzeu prodat. Doprovodné texty ve výstavě vysvětlí návštěvníkům koncepci i praxi sbírkotvorné činnosti muzea. Tedy co a proč vlastně muzeum sbírá.

Hned následující den, 24. června se na novoborském náměstí konají tradiční Sklářské slavnosti. Budou tu ukázky ukázky sklářských technik pod širým nebem, hudební a divadelní vystoupení, sklářský a řemeslný trh, bývalý cyklistický areál obsadí lunapark.

Nápadů a plánů mají v muzeu mnoho, držte jim palce a přijeďte se podívat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sklářské muzeum Nový Bor

Štítky muzeum, nový bor, sklářské muzeum, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklářské muzeum v Novém Boru slaví 130. výročí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.