Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemřel velikán světové literatury. Milanu Kunderovi bylo 94 let

Ve čtyřiadevadesáti letech zemřel jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů Milan Kundera. Romanopisec původem z Brna žil od sedmdesátých let minulého století v Paříži, kam emigroval z komunistického Československa. Autor románů Žert, Nesnesitelná lehkost bytí nebo Slavnost bezvýznamnosti patřil k největším postavám světové literatury a je nejpřekládanějším autorem z České republiky.

Kundera se narodil v Brně a žil v Králově Poli. V moravské metropoli vystudoval gymnázium na třídě Kapitána Jaroše. Posléze se přesunul do Prahy, kde absolvoval filozofickou fakultu. V mládí vstoupil do KSČ, ze které byl dokonce dvakrát vyloučen. 

V roce 1968 se stal jednou z hlavních postav takzvaného Pražského jara. Známý je jeho projev na schůzi Československého svazu spisovatelů, kde v roce 1967 ostře kritizoval poměry. Už tehdy patřil mezi významné literární postavy v Československu. Nejvíce vstoupil ve známost románem Žert, který vznikl v roce 1967. 

Svého času komunistickým režimem vyzdvihovaný literát upadl po sovětské intervenci v nemilost. Po stranických čistkách dostal vyhazov z FAMU, kde vyučoval světovou literaturu, i Československé televize. V roce 1975 emigroval i s ženou Věrou do Paříže. Ve Francii následně pracoval i psal. Díla tvořil ve francouzštině a dbal na preciznost překladu. I proto nejsou jeho díla stále kompletně přeložená do češtiny. V posledních letech ale jsou knihy dostupné i českým čtenářům díky překladatelce Anně Karenině, která s autorem dlouhodobě spolupracovala.

Autor románů Nesnesitelná lehkost bytí, Žert, Slavnost bezvýznamnosti, Nesmrtelnost, Směšné lásky nebo Nevědění se po emigraci veřejně neukazoval a neposkytoval rozhovory. Do Československa a České republiky se vracel pouze za blízkými přáteli. Prišel také o občanství, které mu vrátila Česká republika v roce 2019.Navíc vztah s domovinou narušila i aféra, kterou rozpoutal v roce 2008 týdeník Respekt. Časopis přinesl svědectví historika Adama Hradilka, podle nějž Kundera údajně nahlásil spolužáka z fakulty národní bezpečnosti za odložený kufr. Majitele zavazadla, kterého režim odsoudil jako západního agenta, komunisté poslali na 22 let do vězení.

Před nedávním se ale do rodného města symbolicky vrátil. Moravské zemské knihovně věnoval rozsáhlý archiv. Kulturní instituce spisovateli následně letos k narozeninám, které umělec slavil 1. dubna, otevřela vlastní knihovnu. Přispěly k tomu osobní vazby ředitele instituce Milana Kubíčka a Kundery.
Kundera byl ve skutečnosti milý, laskavý, pozorný a přátelský člověk. Je potřeba rozlišovat dvě podoby. Kundera zmizel z veřejného života v roce 1985. Tehdy po špatné zkušenosti s francouzskými novináři přestal poskytovat rozhovory a veřejně nevystupoval. On se ale nestáhl ze života. S přáteli byl v neustálém kontaktu a neustále si udržoval si přehled i o Brně,“ uvedl v rozhovoru pro Drbnu Kubíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky Brno, Kundera, Román, Smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel velikán světové literatury. Milanu Kunderovi bylo 94 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.