Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Galerie zapůjčí do Vídně obraz Maxe Oppenheimera Misericordia

Oblastní galerie v Liberci zapůjčí do vídeňského Muzea Leopoldových obraz Maxe Oppenheimera Misericordia (Soucit). Dílo pochází ze sbírek lékaře Ferdinanda Blocha, liberecká galerie je ale spolu s dalšími díly odkoupila ještě před druhou světovou válkou v roce 1927.

Dílo patří k tomu nejcennějšímu, co liberecká galerie vlastní, řekl její ředitel Filip Suchomel.

Oppenheimer obraz namaloval v roce 1912 v období, kdy se z Vídně přestěhoval do Berlína a ve své tvorbě se intenzivně zabýval křesťanskými náměty. Jeho expresivní kubizující pojetí patří podle Suchomela k malířově typickému rukopisu, který se rozvíjí právě při jeho pobytu v Berlíně. „Dílo bude představeno ve Vídni a zařazeno do širšího kontextu umělcovy tvorby. Navazujeme tak na dlouholetou snahu prezentace uměleckých sbírek naší galerie v zahraničí," doplnil.

Obraz je podle Suchomela dílem vynikajícího, významného rakouského tvůrce první poloviny 20. století. „V jeho díle se mísí expresionismus, kubismus a v některých dílech přechází až do futurismu. Byl to velmi významný představitel vídeňské avantgardy počátku 20. století," dodal. Obraz byl součástí Blochovy sbírky, kterou za druhé světové války rozprášili nacisté, liberecké muzeum ale její část odkoupilo už v roce 1927, díky tomu je podle Suchomela možné obraz prezentovat v zahraničí, protože má jasný původ.

Vídeňské Muzeum Leopoldových připravuje výstavu věnovanou tomuto rakouskému malíři a grafikovi, který patřil k vůdčím osobnostem rakouského expresionismu. Studoval i na pražské akademii a strávil několik let v Berlíně. Je úzce svázán s Oskarem Kokoschkou, Egonem Schielem nebo Gustavem Klimtem. Za druhé světové války byl pronásledován jako "degenerovaný" umělec s odkazem na židovskou národnost. Výstava, která začíná 6. října, naváže na výstavy věnované v minulých letech právě dílům Kokoschky a Schieleho.

Návštěvníci liberecké galerie nemají možnost v současné době obraz vidět, v minulosti byl ale součástí stálé expozice. Suchomel teď připravuje její obnovu. „Předpokládám, že v prvním cyklu bychom rádi prezentovali nejvýznamnější díla. Myslím, že je důležité propojit české umění, kde máme jádro sbírek, se světovým uměním," dodal ředitel Oblastní galerie v Liberci. Zapůjčení cenného díla do Rakouska schválili krajští radní. Výstava ve Vídni potrvá do 25. února 2024.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní galerie v Liberci

Štítky ČR, Rakousko, výtvarné, správa, Liberec, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie zapůjčí do Vídně obraz Maxe Oppenheimera Misericordia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.