Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Hejnic se sjíždí muzikanti, začíná tradiční festival Jizerská nota

Folkový festival Jizerská nota v pátek 29. září startuje v Hejnicích, v podhůří Jizerských hor, už po dvaačtyřicáté. Zabydlel se zde v roce 1981 a proto patří k nejdéle a nepřetržitě existujícím festivalům v celé České republice. Hlavní program se odehraje v sobotu 30. září.

Dvoudenní festival pořádá v areálu hejnického autokempu zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec ve spolupráci s Městem Hejnice. Cílem festivalu je představit široké veřejnosti současné folkové, trampské, country hudby a příbuzných žánrů. Festival také usiluje o rozvoj zájmu o hudbu u dětí a mládeže.

Páteční program zahájí od 18 hodin Notování, k poslechu i tanci zazní recitály skupin: Klekni, Lážo plážo, Přízeň a Hřích.

V sobotu 30. září od 10 hodin se koná 15. ročník Dětské noty. V interpretační soutěži mladých skupin a sólistů do 18 let se představí sedm účinkujících.  

Současně budou organizovány dětské soutěže, hry a rukodělné dílničky o zajímavé ceny. Tato část festivalu je určena dětským návštěvníkům, místním školákům a rodinám s dětmi,“ přiblížil za organizátory Pavel Vinklát, hlavní dramaturg festivalu.

V hlavním koncertu Jizerské noty, který začíná v sobotu 30. září ve 13 hodin vystoupí skupiny: Devítka, Pouta, Hop a Šavani, Přístav, Chrpa a Sekvoj. V roli hostů se představí loňský vítěz Noty The Folks a špičková bluegrassová kapela Malina Brothers.

Koncertem budou opět provázet Bublina – Pavlína Plchová spolu s manželem Belmondem – Milanem Plchem. O kvalitní zvuk se jako v předchozích letech postará Pája Jindrák. V závěru festivalu budou na základě diváckého hlasování oceněny nejlepší skupiny, cenu si také odnese autor nejlepší písně, kterou vybere odborná porota, stejně tak nejlepší zpěvák, instrumentalista a vícehlasý vokál,“ doplnil Vinklát.

V sobotu večer ve 21 hodin dojde k zapálení slavnostního ohně, u něhož se tradičně hraje a zpívá dlouho do noci.

Na návštěvníky čeká bohaté občerstvení a drobný stánkový prodej. Ti, kteří se rozhodnou v Autokempu nocovat, mohou zdarma ve vlastních stanech.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jizerská nota

Štítky festival, hudba, Hejnice, Jizerská nota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hejnic se sjíždí muzikanti, začíná tradiční festival Jizerská nota  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.