Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hlavní cenu SPORTFILMU získal film Rebound. Bodovaly také Děti Nagana či Martin Škrtel: Buď, alebo

PR článek

Slavnostní galavečer v aule Technické univerzity v Liberci opět proběhl za účasti sportovních hvězd Lukáše Krpálka, Jana Kollera, Gabriely Soukalové a dalších. Vystoupil zpěvák Marcell či baletní soubor Divadla F.X. Šaldy. Moderace se ujal již po druhé Dalibor Gondík a režie Adolf Zika.

Do 26. ročníku Mezinárodního festivalu sportovních filmů SPORTFILM, který Liberec hostí v termínu 12. - 15.10., se letos přihlásilo rekordních 373 snímků ze 69 zemí a soutěžilo se opět v pěti kategoriích: Olympijské ideje, Dokumenty, Sportovní osobnosti, Hrané filmy a seriály a Metodika, vzdělávání. Hlavní cenu festivalu získal belgický snímek Rebound vyprávějící příběh bývalého profesionálního basketbalisty Sebastiena Bellina, který po přežití teroristického útoku na bruselském letišti po pouhých šesti letech dokončí jako handicapovaný sportovec havajský triatlon “Ironman“. Dařilo se i českým snímkům. Děti Nagana byly nejlepším hraným filmem, dokumenty byly oceněny hned dva: Případ Modrý a Enzo Ferrari. Cenu ředitelky festivalu získal snímek Petra Větrovského Martin Škrtel: Buď, alebo. Ten byl na festivalu v Liberci uveden jako česká premiéra. V letošním roce byly vyhlášeny také kategorie Evropský dokument a Evropský hraný film. Zvítězily snímky Williams and Mansell: Red 5 a A different kind of princess story.

Vítězné filmy mohou zabojovat v listopadovém mezinárodním finále na italském festivalu v Miláně. Loni český sportovní film bodoval hned ve čtyřech kategoriích. Filmy Poslední závod a Zátopek získaly cenu Mention d´Honneur. Film Jan Koller: Příběh obyčejného kluka získal Cenu kritiků. Jan Koller si převzal také cenu za Sportovní osobnost.

„Porotu letos posílili renomovaní filmaři. Debata o nejlepších filmech tak byla důkladnější, více do detailů a po pravdě řečeno také bouřlivější než v minulých letech. Podstatné je, že u velmi kvalitní nabídky jsme se nakonec na oceněných snímcích prakticky všichni shodli,“ doplnil člen poroty a programový ředitel festivalu Jakub Bažant.

Podrobné výsledky naleznete v příloze. V porotě zasedli Zdeněk Škoda, předseda poroty, místopředseda České olympijské akademie, Jakub Bažant, sportovní novinář, publicista a komentátor ČT, člen komise festivalu v Miláně, Jaroslav Černý, předseda výkonného výboru FITES - Český filmový a televizní svaz, Tomáš Hodan, režisér, scénárista, Adolf Zika, režisér, scénárista, fotograf, Jana Počtová, režisérka, dokumentaristka, Petr Horký, režisér, cestovatel a Miriam Ryndová, dramaturgyně, Voyo konzultantka festivalových strategií.

Cena Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské

SPORTFILM letos přivítal v Liberci fenomenálního sportovce a umělce Američana Listona Bochetta, který zde zahájil výstavu reprodukcí svých světoznámých obrazů a následně při slavnostním galavečeru převzal cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Tu SPORTFILM uděluje sportovním osobnostem, které svůj získaný věhlas využívají ve prospěch společnosti. Liston Bochette je teprve druhým laureátem ceny a během galavečera ji převzal z rukou loňského držitele Lukáše Krpálka, dcery Věry Čáslavské Radky a ministra zahraničí Jana Lipavského.

Ceny pro vítěze opět pochází z dílny společnosti Lasvit. Cena Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské vznikla ve spolupráci s Českou mincovnou. „Tuto unikátní cenu navrhl designér Maxim Velčovský a jedná se o téměř desetikilogramový masivní drahokam z broušeného optického skla,“ přibližuje podobu ceny ředitelka festivalu Renata Balašová.

Cenu Jiřího Kössla, kterou uděluje Česká olympijská akademie, tentokrát získal spoluzakladatel české kaskadérské školy Petr Jákl st. za jeho celoživotní propojování sportu a filmu.

Konference Mental health se Šárkou Strachovou

Vedle filmových projekcí obsahuje letošní program také řadu besed, výstav a sportovních eventů. Ve studenty nabitém sále liberecké Krajské vědecké knihovny moderovala konferenci Mental health mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v alpském lyžování Šárka Strachová. Se svými hosty, olympijskou medailistkou v biatlonu Gabrielou Soukalovou, mnohonásobnou grandslamovou šampionkou tenistkou Helenou Sukovou, horolezkyní Klárou Kolouchovou a vicemistryní světa v basketbalu Ilonou Burgrovou debatovala na téma Ženy ve sportu. „Sport umí ukázat ohromnou škálu emocí. Do poslední chvíle často nevíte, jestli budete brečet štěstím anebo zklamáním. Myslím, že je důležité tyhle emoce přibližovat veřejnosti a jsem ráda, že se na tak skvělém projektu můžu podílet,“ řekla Šárka Strachová. Online formou se konference zúčastnila také česká fighterka Martina Ptáčková, lyžařka Martina Dubovská a milým překvapením pro posluchače byl také videopozdrav od nejúspěšnější lyžařky ve Světovém poháru všech dob Mikaely Shiffrin.

SPORTFILM 2023 na více než 10 lokacích

SPORTFILM se letos konal na více než 10 atraktivních libereckých lokacích. Mezi nimi nechybí tradiční promítací místo Kino Varšava, Clarion Grandhotel Zlatý Lev, nově zrekonstruovaný Palác Liebieg, kampus Technické univerzity, Rezidence RoSa, v níž je festivalový program přizpůsoben starší generaci, zmodernizovaný hudební Klub Lípa, kulturní centrum IGI Vratislavice a další. Nově se SPORTFILM objeví také v Praze. Začátkem prosince zde proběhnou Festivalové ozvěny v Kině Mat. „Jsme rádi, že se nám letos podařilo rozšířit festival na tolik lokací. Zaměřujeme se na nich na různé skupiny diváků. Na své si přijdou stejně tak mladí jako senioři. Moc bychom si přáli, aby festival přilákal nejen návštěvníky z Liberce, ale i mimo region,“ řekla ředitelka festivalu Renata Balašová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec, rebound

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu SPORTFILMU získal film Rebound. Bodovaly také Děti Nagana či Martin Škrtel: Buď, alebo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.