Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opravený Liebiegův palác je Památkou roku Libereckého kraje. Porota vybírala z šesti staveb

Letošní ročník soutěže Památka roku Libereckého kraje zná svého vítěze. Stal se jím Liebiegův palác v Liberci, který se letos po více než dvouleté rekonstrukci otevřel. Palác zvítězil v konkurenci dalších pěti staveb, vítěze vybírala odborná porota.

„Liberecký kraj chce ocenit a zviditelnit ty nejlepší a nejkvalitnější obnovy památek. Za poslední léta v kraji objevují skutečně skvělé obnovy a velké obnovy. Příkladem je letošní oceněná památka – Liebiegův palác,“ uvedla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro LK.

Letos se nakonec vybíralo z šesti památek. Byly mezi nimi obnova areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, který je národní kulturní památkou, obnova kostela Povýšení sv. Kříže v Novém Oldřichově, obnova interiérů bývalé sušárny chmele v Dubé, rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci pro potřeby polyfunkčního komunitního centra, obnova objektu mateřské školy v Husově ulici v Jablonci nad Nisou a obnova obvodového zdiva a roubení domu zvaného Jechovsko v Železném Brodě.

Liberec rozsvítila sto padesát let stará památka. Obnovený Liebiegův palác

Soutěž Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje je v plném proudu. Lidé mohou hlasovat o jednotlivých stavbách a podpořit svého favorita v Ceně veřejnosti. V letošním roce je v soutěži i celá řada realizací v Liberci. Liberecká drbna vám...

Rekonstrukce Liebiegova paláce vyšla na více než čtvrt miliardy. Působit tam bude na 50 neziskových či vzdělávacích organizací. Rekonstrukce paláce, který byl postavený před 150 lety jako rodinné sídlo Liebiegů, je největší investicí Liberce za poslední roky. Většinu nákladů město platilo z evropské dotace. Rozlehlý památkově chráněný objekt byl prázdný od roku 2014, kdy se z něj odstěhovala krajská Oblastní galerie. Na komunitní centrum ho stavební firmy přestavovaly od září roku 2020.

Památka roku Libereckého kraje se koná již pošesté. Vloni získala ocenění roku škola v Komenského ulici v Jilemnici, v roce 2020 zvítězil bytový dům v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou, v roce 2019 ocenění získalo sídlu společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok dříve kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou.

V letech 2017 a 2016 ocenění získaly hned dvě kulturní památky. V roce 2017 to byly papírna v Hamru na Jezeře a zámek Navarov, v roce 2016 se vítězi staly Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě a zámek Svijany. První památkou roku v Libereckém kraji je sýpka bývalého hospodářského dvora v Černousích.

Palác Liebieg

Vila Johanna Liebiega mladšího z roku 1870 patří k nejvýznamnějším stavebním památkám města Liberce a zrcadlí se v ní nejen život Liebiegů, ale i jejich finanční či společenské postavení. Po téměř 150 letech přistoupilo Statutární město Liberec k rekonstrukci paláce s hlavním cílem vytvořit polyfunkční komunitní centrum, tedy veřejnosti přístupné víceúčelové zařízení, které má nabídnout především širší spektrum sociálních služeb a aktivní trávení volného času místním komunitám. Rekonstrukcí prošly všechny části paláce, i jeho okolí a venkovní park.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavba roku Libereckého kraje

Štítky památka roku, liberecký kraj, liberec, liebieg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkné no, ale využije to někdo?

Úterý, 31. října 2023, 14:30Odpovědět

Tak si připněte další medaili za OGL2 (jednu dejte i Metrostavu) a protáhněte to internetem pro lajky. Areál je dál mrtvá věc, ale tak snad je pan Dušek spokojený.

Úterý, 31. října 2023, 11:55Odpovědět

Dufek Michael

Dobrý den, pravděpodobně došlo k několika omylům. Jednak se nejmenuji Dušek, ale Dufek, pokud jste opravdu neměl nějakého pana Duška na mysli. Ale k podstatě věci. Nerozumím Vašemu měřítku "areál je dál mrtvá věc", provoz byl zahájen 3. června 2023, kdy se přišlo podívat cca 3.000 lidí. Celé prázdniny probíhaly různé akce, včetně dětských příměstských táborů. Ostrý provoz začal v září 2023, měsíčně zde probíhá kolem 80 akcí, spolu s námi zde působí 70 dalších subjektů a minulou sobotu palácem prošlo víc než 1000 návštěvníků. Pokud i přesto budete trvat na Vašem tvrzení, nemám k tomu asi víc co dodat.

Úterý, 31. října 2023, 15:30Odpovědět

Dodatek: To, co lidé lajkují, je pohled a fotografie ze zahrady (vitráž u kavárny). Jo, bez debat. Kdy je vlastně otevřená, jaká jsou pravidla návštěvnosti? P. S. Zdravím tu paní, co tam tuhle venčila psa a já si pak pucoval boty dvacet minut. Ten jednolitý trávník z druhé strany před hlavním vchodem je v době dešťů jedna velká bažina, takže asi na "pikniky to nebude", a ano, dřívější podoba byla lepší (o pojmu biodiverzita nebudu machrovat, ale tuším, že je to celé špatně).

Středa, 1. listopadu 2023, 10:49Odpovědět

Za překlep v oslovení se samozřejmě omlouvám, to úmysl nebyl. Názor, že se jedná o bezpředmětnou OGL2, nezměním. Více jak půl roku jste blafovali jedním logem a doménou paláce a profilem na FB navíc (když jste dosáhli svého, mrtvé bylo hned oboje), na prohlídky se prakticky dostat nešlo. Hlasovat o stavbě jste tak nechali naslepo (a vyhráli). A hlasovali převážně ti, kterým je teď objekt k ničemu. Využití pro pár jedinců - jo, chápu, jste komunitní společnost, ne zábavní centrum pro většinu Liberečáků - ale stejně. Sedmdesát subjektů - udělejte anketu, aby jich obyvatelé města zmínili alespoň pět (nedají dohromady kromě KSK ani jeden). Kavárna = mrtvo. Zahrada přes léto a její využití procentuálně přepočteno na návštěvnost při akcích? Polovinu činností při akcích tvoří malování na obličej. Fakt cool. Kolik slibovaných kurzů IT proběhlo, na jaká témata? Máte nové prostory, já vám to přeju, ale tím to končí. A navíc mám tu pachuť ještě s tím šmejdem Metrostavem, který tímto oslavujeme.

Středa, 1. listopadu 2023, 10:40Odpovědět

Jan Strapina

Česká klasika, malá domů,někdo si holt potřeboval namastit kapsičku!

Úterý, 31. října 2023, 14:30Odpovědět

Dufek Michael

Hezké odpoledne, možná by bylo lepší se přijít osobně podívat a udělat si vlastní názor na věc, než dělat závěry z anonymních profilů.

Úterý, 31. října 2023, 15:31Odpovědět

Opravený Liebiegův palác je Památkou roku Libereckého kraje. Porota vybírala z šesti staveb  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.