Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zámek Stvolínky na Českolipsku vzkvétá díky obci i podpoře Libereckého kraje

Českolipsko, kdysi bohatým krajem, oplývá řadou panských sídel, zámků a zámečků. Příkladem je i zámek ve Stvolínkách, který zažívá postupnou obnovu. Obec se snaží o zachování tohoto historického místa, přičemž významnou podporu poskytuje Liberecký kraj.

Kraj v minulém roce přispěl milionem korun na výměnu oken ve třetím nadzemním podlaží. Doplnil dlažbu v arkádách ve vjezdech západního a severního průčelí a opravil dlažby severního a části západního křídla zámku.

„Obnovu zámku ve Stvolínkách kraj podporuje dlouhodobě. Snaha obce, které zámek patří, je obdivuhodná. Vždyť se jedná o malou obec. Přesto se pustila do obnovy. Nepochybuji o tom, že se to podaří. Za ty roky postupné obnovy je vidět velký posun,“ uvedla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

První zmínky o zdejším sídle coby újezdu Stuolenez pocházejí z konce 12. století. Ve 14. století byla ve Stvolínkách vybudována gotická vodní tvrz s vodním příkopem, poprvé doložená roku 1505. Na konci třicetileté války získal zámek pražský arcibiskup a kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu. Od té doby je život zámku spojen s litoměřickým biskupstvím.

Panství bylo svěřeno do správy litoměřickému proboštovi, později prvnímu litoměřickému biskupu Maxmiliánu Rudolfu Schleinitzovi. Renesanční zámeček, který byl postaven v letech 1655 až 1664, prošel barokní přestavbou a stal se letní rezidencí biskupa. O bohatství interiérové výzdoby svědčí dochované fragmenty štukatury a fresek.

Po skončení druhé světové války sloužil zámek jako sklad a byty. Plány na jeho přestavbu na archiv a muzejní depozitář nebyly realizovány. V současné době je zámek prázdný, obec v něm občas pořádá akce. Po letech zanedbávání jsou některé jeho části v havarijním stavu.

„V předchozích letech nechala obec osadit chybějící okna v druhém patře, nádvoří získalo odvodnění a novou dlažbu, v prvním patře se opravily omítky a vyměnila okna. Mezi lety 2013 a 2023 podpořil Liberecký kraj obnovu zámku částkou převyšující pět a půl milionu,“ informoval odborný zaměstnanec vztahů s veřejností Jan Mikulička.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, zámek Stvolínky, Českolipsko

Zámek Stvolínky na Českolipsku vzkvétá díky obci i podpoře Libereckého kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.