Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turnovské muzeum dokončilo poslední etapu úprav expozice drahého kamene

Muzeum v Turnově dokončilo poslední etapu úprav své klíčové expozice, která je zaměřená na dějiny a současnost zpracování drahých kamenů a šperkařství v tomto regionu. Na závěr přišly na řadu místnosti věnované Střední uměleckoprůmyslové škole v Turnově a mezinárodním sympoziím současného šperku. Náplň zůstala stejná, ale trochu se obměnilo podání a estetická kvalita, řekla kurátorka muzea Lenka Laurynová. Poslední část modernizované expozice muzeum slavnostně představí ve čtvrtek 25. ledna večer.

Původní podoba celé expozice byla z roku 1994, postupnou rekonstrukcí procházela od roku 2021. Pracovníci muzea, které se specializuje na drahý kámen a šperk, dělali většinu úprav sami. „Jsme rádi, že se to povedlo a že celé to patro, celá expozice dějin a současnosti zpracování drahých kamenů tady na Turnovsku už je v novém kabátě, už má současnou podobu, kterou můžeme s radostí předestřít návštěvníkům," uvedla Laurynová.

Rozdíl je patrný na první pohled. Vitríny jsou nové, mají bílé pozadí, na němž lépe vynikají šperky, jsou i lépe nasvícené a nejsou naopak vyložené kovralovými koberci jako ty předchozí. „Jednak to samozřejmě působilo problémy s prašnosti, ty vitríny nebyly prachutěsné, což teď máme, a jednak i to pozadí nebylo přívětivé jak pro instalaci, tak ale i pro vnímání šperků návštěvníky," řekla kurátorka. V expozici také přibyly dotykové obrazovky a další interaktivní prvky a exponáty doplňují i fotografie a texty.

Podle Laurynové se snažili i o "vzdušnější instalaci", což je například patrné u nyní dokončené revitalizované části věnované mezinárodním šperkařským sympoziím, které muzeum v Turnově pořádá od roku 1984. „Těch věcí je tam míň, dostaly víc prostoru a zároveň jsme se snažili udělat si trochu rezervu na další ročníky, kdy budou přibývat další kousky," uvedla kurátorka. Za 40 let trvání tohoto sympozia muzeum získalo od více než 200 umělců přes 700 artefaktů, v expozici jich je vystavena zhruba pětina.

Přehlídkou toho nejlepšího za poslední roky je i část expozice, kde muzeum představuje uměleckoprůmyslovou školu zvanou "šperkárna" nebo "špéra", která je v Turnově už 140 let. „Byla tady založena ještě za Rakouska-Uherska právě proto, že tady byla po staletí pevná a významná tradice zpracování drahých kamenů," uvedla Laurynová. Význačné postavení ve svém oboru si podle ní škola udržuje do současnosti. V muzejní expozici škola prezentuje nejlepší absolventské práce z posledních let, díky revitalizaci tam ale přibyl také výběr z minulosti. „Tam se vracíme až do 50. let a je tam výběr věcí, jak tendenčních dobově, tak i věcí pozoruhodných a platných i dneska esteticky. Tam jsme trochu rozšířili působení té expozice, protože tady byly jenom práce z posledních deseti patnácti let, ale teď je tam i historická linka," dodala Laurynová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky ČR, muzea, školy, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovské muzeum dokončilo poslední etapu úprav expozice drahého kamene  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.