Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brutalistní Golf Pavla Švancera v Semilech se památkou nestane. Ministerstvo ani nezahájilo řízení

Hotel a kulturní centrum Golf v Semilech nezískaly památkovou ochranu, radnice chce přesto k areálu při opravách přistupovat, jako by památkou byl, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). V současné době připravuje město ve spolupráci s Libereckým krajem úpravy hotelu, který už léta k ubytování turistů neslouží. Dočasné bydlení by tam měli získat handicapovaní klienti Služeb sociální péče Tereza, než bude dokončena transformace jejich zařízení.

Kulturní centrum Golf spolu s jídelnou, klubovnami a kancelářemi bylo postaveno v roce 1979 podle návrhu Stavoprojektu Liberec. Jako autor je pod ním podepsán architekt Pavel Švancer, spoluautor hotelu a vysílače Ještěd v Liberci. O výstavbu kulturního centra se tehdy zasloužil národní podnik Kolora. Středisko bylo rozděleno do tří částí a v roce 1986 k němu přibyl ještě hotel, postavený ve stejném stylu. Celý areál se zachoval v autentické podobě, radnice proto poté, co v roce 2019 koupila hotel, usilovala o jeho prohlášení kulturní památkou.

„Areál hotelu a kulturního domu je zajímavou ukázkou architektury ve stylu brutalismu 70. a 80. let minulého století, velký zájem o něj má i odborná veřejnost," řekla Mlejnková. Ministerstvo kultury ale řízení o prohlášení stavby za kulturní památku ani nezahájilo. Jako důvody uvedlo, že projekt vznikl přestavbou a přístavbou původního objektu závodní jídelny státního podniku Kolora, který byl užitkovou stavbou, že jeho tři části se liší a že šlo o stavbu v "akci Z" stavěnou občany v jejich volném čase.


„Pro nás se tím ale nic nemění, chceme pokračovat, jako kdyby to památkou bylo, to znamená například dřevěná okna, žádná plastová," řekla starostka. I připravované úpravy hotelu pro postižené podle ní radnice konzultovala s městským architektem. „Je to samozřejmě nákladnější, ale budeme zachovávat i interiér a přizpůsobovat to tomu, jako by to památka byla," dodala Mlejnková. Náklady budou ale vyšší, původně radnice počítala s osmi miliony korun s tím, že zaplatí polovinu, a druhou kraj, nakonec to ale bude dražší.


„Ten zásah je veliký, je to o výměně oken, v rámci požární ochrany i výměně dveří, vstupního portálu, sociálních zařízení a výměně kotelny, v tuto chvíli se blížíme k deseti milionům korun. Snažíme se to udělat tak, aby mohla následně budova sloužit k ubytování, takže do těch dvou pater už pak nechceme zasahovat," řekla starostka. Poté, co se klienti Domu Tereza po dokončení transformace zařízení odstěhují, by podle ní měl hotel sloužit k ubytování hotelového typu. „Nechceme v tom mít ubytovnu, možná ale malometrážní byty v těch dalších dvou patrech," dodala.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KC Golf

Štítky ČR, památky, architektura, správa, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brutalistní Golf Pavla Švancera v Semilech se památkou nestane. Ministerstvo ani nezahájilo řízení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.