Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní sbírka evropského umění je volně přístupná veřejnosti

PR článek

Od března se mohou návštěvníci bezplatně seznámit s bohatými uměleckými sbírkami Oblastní galerie v Liberci, které se i po vzoru zahraničních muzeí staly pro všechny dostupnější díky zavedení dobrovolného vstupného do stálých sbírek galerie.

Prošli jste si někdy stálé sbírky Oblastní galerie na Masarykové třídě? A víte, že liberecká galerie je pátou největší institucí v České republice?

Stálé expozice tvoří tři výstavy – Zlatý věk nizozemské malby, sbírka Heinricha von Liebiga a výstava českého umění Na vlnách umění. Expozice nizozemské malby představuje kolekce tzv. „malých mistrů“ (na rozdíl od „velkých“, jako byli například Rembrandt van Rijn nebo Jan Vermeer) a jejím jádrem jsou holandské obrazy 17. století.

Základem sbírky ve druhé stálé expozici věnované Heinrichu Liebiegovi (1839-1904) jsou rakouské, německé a francouzské malby z 19. století. Nejvýznamnější díla z expozice jsou francouzské krajinomalby příslušníků tzv. barbizonské školy a soubor sedmnácti obrazů Eugèna Boudina (1824-1898), která představují největší soubor tohoto autora nacházející se mimo území Francie a zároveň nejcennější část sbírky.


Adriena Šimotová Poslední vzpomínka

Třetí stálá expozice Na vlnách umění je věnována českému umění od počátku 20. století až po současnost. Tato výstava je koncipována chronologicky a prezentuje nejvzácnější díla našeho umění – obrazy Josefa Čapka, Toyen, Jana Zrzavého, Mikoláše Medka, plastiky Karla Malicha a mnoha dalších.


Jindřich Štýrský Kompozice


Bohumil Kubišta Polibek smrti

Sbírková činnost byla důležitou součástí fungování galerie od samotného založení v roce 1953. Na přelomu let 2013 a 2014 se přestěhovala do nových prostor v bývalých městských lázních poté, co definitivně opustila své původní místo v Liebiegově paláci. Lázeňská revitalizace od slavného architektonického studia SIAL obohatila jednu z nejkrásnějších budov Libereckého kraje o současné architektonické detaily a dala vzniknout nynější podobě instituce, která zde letos slaví výročí 10 let.


Oblastní galerie Liberec Budova lázní

Kavárna DOK Nordbeans

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky galerie, umění, ogl, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní sbírka evropského umění je volně přístupná veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.