Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šperkař a výtvarník, který tvoří kopie korunovačních klenotů, slaví jubileum

U příležitosti životního jubilea, sedmdesátých narozenin šperkaře, zlatníka a výtvarníka Jiřího Urbana, připravilo Muzeum Českého ráje v Turnově výstavu věnovanou jeho tvorbě. Tento umělec patří k současným šperkařům s nejrozsáhlejším tvůrčím záběrem. Výstavu věnovanou průřezu jeho tvůrčí činnosti zahájí v Turnově ve čtvrtek 14. března v 17 hodin.

Jiří Urban ve druhé polovině 80. let vedl vývojovou dílnu DUV Granát Turnov, ve šperkovém designu pokračoval jako spolumajitel firmy RSG (do roku 2010) a současně celou dobu vytvářel vlastní originální šperky a šperkařské objekty a také kreslil a maloval.

Největší ohlas však vyvolaly jeho kopie korunovačních klenotů. Věnuje se jim od roku 2008, zvláště těm spojených s Lucemburky. Patří k nim císařská koruna sv. Říše římské, Svatováclavská a Lombardská koruna, kterou Karel VI. nechal zhotovit ke své korunovaci římským králem (1346) a poté věnoval dómu v Cáchách. Právě tuto kopii a po ní i kopii císařské koruny Napoleona Bonaparte mohlo turnovské muzeum díky dobrým s Jiřím Urbanem po jejich dokončení krátce vystavit ve své Klenotnici.

Myslím, že jméno Jiřího Urbana, zejména v souvislosti s jeho šperkařským uměním v podobě kopiích královských korunovačních klenotů, zná snad každý. Už méně lidé vědí o jeho další rozsáhlé šperkařské práci. Nepochybuji o tom, že výstava, kterou pořádá muzeum k jeho významnému jubileu, bude silným magnetem pro návštěvníky z celé země, ale i ze zahraničí,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.  

K jeho nejvýznamnějším realizacím z této oblasti patří kopie gotické Sedlecké monstrance, jeden metr vysoký architektonický klenot z pozlaceného stříbra. Monstrance, čtyři koruny a také zlaté šperky a drobné objekty se vzácnými drahokamy budou bezpochyby hlavním magnetem rozsáhlé výstavy, kterou Muzeum Českého ráje v Turnově pořádá v Urbanovým 70. narozeninám. Kromě Klenotnice však kreativní a pracovitý jubilant obsadí i výstavní sál ve 3. poschodí muzea, kde vystaví své malby – krajiny i figurální motivy a zátiší z posledních tří dekád a desítky šperků a objektů od poloviny 80. let 20. století do současnosti.

O výstavní prostor se však podělí s dcerou, akademickou malířkou Markétou Urbanovou, a zetěm Janem Jarošem, výtvarníkem a designérem, kteří přispějí ukázkami ze své tvorby.

K příležitosti výstavy a životního jubilea umělce vychází také monografie, dvousvazková publikace s názvem Jiří Urban, šperky a kopie historických klenotů a Jiří Urban, obrazy a kresby, kterou. Připravil ji kurátor výstavy Miroslav Cogan.  Křest se uskuteční ve středu 3. dubna v 17.00 hodin za účasti autora publikace Miroslava Cogana, šperkaře Jiřího Urbana a grafika Tomáše Coufala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky výstava, jubileum, Jiří Urban, Muzeum Českého ráje Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šperkař a výtvarník, který tvoří kopie korunovačních klenotů, slaví jubileum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.