Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V muzeu se zabydlel Kuky, Spejbl s Hurvínkem i třeba legendární Jůheláci

Nejmilejší pohádkové postavičky dětských diváků se nastěhovaly do Severočeského muzea v Liberci. Začíná zde nová výstava spjatá s festivalem Anifilm, která se věnuje fenoménu voděných loutek v české kinematografii. Vydejte se Za hranice animace.

Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu je název nové výstavy ve velkém sále v přízemí muzea. Návštěvníci tady mají jedinečnou příležitost setkat se doslova tváří v tvář s hrdiny loutkových příběhů od počátku až do současnosti vytvořenými věhlasnými výtvarníky jako jsou Jan Švankmajer, František Antonín Skála, Jakub Dvorský či Bára Čechová.

Až do 2. června se v muzeu zabydleli například Spejbl s Hurvínkem, Jů a Hele, Kuky, Malý pán a postavičky z jeho příběhů, Neználek nebo Ferda Mravenec s Beruškou.

Výstava, která je nyní v Liberci nikde jinde v takovém měřítku vystavená nebyla. Mapuje specifický filmový výtvarný styl, což je voděná loutka. Snažili jsme společně s celým realizačním týmem dát dohromady loutky od nějakých 40. let 20. století až po současnost,“ říká kurátor výstavy David Kubec.

Autoři výstavy tak přechází od Spejbla a Hurvínka přes Jana Švankmajera až k televiznímu vysílání, což je například Ferda mravenec, Kačenčino odpoledne, Neználek, Jů a Hele a další, až se dostávají k současným snímkům. Například k populárnímu filmu Kuky se vrací, zároveň je zde Malý pán a k vidění jsou i rekvizity a loutky k filmu Velký pán, který bude mít teprve v tomto roce premiéru.

Voděné loutce bude věnována velká pozornost i v rámci letošního festivalu Anifilm, a tak je výstava v muzeu jakýmsi předskokanem.

V další části expozice je k vidění alternativní internetová „Televize Estráda“, což jsou také voděné loutky, ale alternativní, které jsou vyjmuty ze specifických filmů a zde jsou nakomponované do jednoho filmového města, jakousi filmovou dekorací. Návštěvník si jím může procházet a instalace nabízí nepřeberné množství průhledů, přehledů skrz rekvizity do urbanistického plánu, který je lehce futuristický,“ popisuje kurátor výstavy.

Žánr voděné loutky v animovaných filmech ještě nikdo expozičně nezpracoval, a tak liberecká výstava je jednou velkou premiérou.

Chtěli jsme spolupráci s Anifilmem ještě víc umocnit, proto jsme letos připravili velkou výstavu k loutkovému filmu. Jde nám o tom ještě více podtrhnout provázanost Libereckého kraje s Anifilmem. Navíc dlouho v České republice výstava s tímto tématem nebyla a animovaný film a loutkoherectví k Liberci patří, akorát si to možná neuvědomujeme.  Vždyť zde máme letitou tradici Naivního divadla a festivalu Mateřinka a tady se nám otvírá další scéna Anifilm,“ uvedl k nové výstavě ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Chybět nebudou komentované prohlídky a projekce filmů. V rámci Anifilmu bude také komentovaná prohlídka i s dalšími kurátory, což jsou Filip Horáček, Malvína Balvínová a Pavel Jirásek. Při té příležitosti budou mít návštěvníci možnost se setkat i s animátory a tvůrci filmů a zeptat se jich na konkrétní věci.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky výstava, Anifilm, voděná loutka, Severočeské muzeum, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu se zabydlel Kuky, Spejbl s Hurvínkem i třeba legendární Jůheláci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.