Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci se otevřelo nové místo pro příznivce moderního umění a kultury

V centru Liberce před pár dny otevřelo brány Cozy studio, nový prostor, který ocení především příznivci umění a kultury. Spojením několika projektů pod jednu střechu tak vzniká jedinečná umělecko-kulturní platforma, která si dává za cíl propojit interiérový design a umění s každodenním životem.

Lukáš Šoltys a Jakub Šulc, kteří za projektem stojí, nápaditým propojením kreativního interiérového studia, showroomu a galerie současného výtvarného umění vytváří zajímavé a inspirativní místo pro všechny zájemce o současný design, umění a kulturu obecně.

Hledali jsme nový prostor pro naše studio INTERIER-O a Lukáš zase prostor pro výstavy a prezentaci své sbírky LUST Collection. A tak vznikl nápad obě aktivity spojit a vytvořit úplně nový koncept, kde se umění a design sloučí v jeden unikátní celek,“ vysvětluje Jakub Šulc.

Ve studiu si návštěvníci mohou prohlédnout ukázky špičkového designu, vyzkoušet pohodlí sedacího nábytku, nebo otestovat svítidla, či audio sestavy. Do prostoru jsou citlivě zakomponovaná umělecká díla a v mezonetu – na galerii probíhají výstavy výrazných českých výtvarníků, sklářů a designérů.

Cozy studio má za cíl stát se místem pro setkávání a komunikaci, kde chtějí oba iniciátoři realizovat naše myšlenky o nezávislém a plnohodnotném životě. „Do toho nenahraditelně patří také umění ve svých nejrůznějších formách,“ podotýká Šoltys. „Nápaditý interiérový design tak propojujeme s galerií současného umění, ale naše aktivity se přelévají také do oblasti poezie nebo filozofie,“ dodává.

Studio se tak rychle stává populárním místem, kde se konají výstavy, literární večery nebo filozofické debaty. „Rádi bychom přispěli k rozvíjení kulturní atmosféry celého regionu a zvýšili povědomí o uměleckých trendech současnosti u studentů, milovníků umění i laické veřejnosti,“ doplňuje Jakub Šulc. Cozy studio nabízí odborné konzultace, přípravu a realizaci projektů pro moderní interiéry.

Aktivity Cozy studia odstartovaly výstavou Michaela Rittsteina a Petera Angermanna nazvanou „Heute ist heute - Dneska je dneska“. Následně zde proběhla výstava umělců s vazbou na liberecký region, mezi kterými nechyběli David Hanvald, Jiří Dostál nebo Filip Dvořák. V současnosti probíhá zimní salon s názvem „COZY VÁNICE“, na kterém se představují díla osobností jako je kupříkladu Jiří David, Tomáš Císařovský, Antonín Střížek, nebo Bohumil Kubišta. V přípravě je výstava děl Milana Knížáka z šedesátých let, která bude zahájena pravděpodobně ve druhé polovině března letošního roku.  

Součástí konceptu je také liberecká Kunsthala, která svůj provoz v Kateřinkách odstartovala již v létě roku 2021 zahajovací výstavou „Liberecká smršť“, kterou odborně zaštítili malíř David Hanvald, kurátor Martin Dostál a pedagog Tomáš Rýdl. V současné době fungují oba prostory v souladu v rámci společných výstav a vernisáží. „Ochutnávku velkých výstav v Kunsthale mohou milovníci moderního umění zažít právě v Cozy studiu,“ uzavírá Lukáš Šoltys.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Cozy studio

Štítky moderní umění, kultura, Cozy studio, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proboha, za co. Stačí Mrázková a OGL. Už teď se těším, co vymyslí na místě prasopsa.

Pátek, 15. března 2024, 09:25Odpovědět

V Liberci se otevřelo nové místo pro příznivce moderního umění a kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.