Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Galerie představuje práci Milana Knížáka i doprovodný dokument

Práci Milana Knížáka v těchto dnech mohou vidět zájemci v liberecké galerii COZY Studio. Kniha „Objekt – Buch“, která vznikla v sedmdesátých letech, mapuje jeho uměleckou činnost převážně v období let šedesátých. Knihy – objekty tvořil Milan Knížák od konce 50. let a byly finalizovány v roce 2017.

Výstava unikátní objekt prezentuje společně s premiérou dokumentu „Milan Knížák OBJEKT-BUCH“ od Jany Chytilové a celkově připomíná zásadní význam aktivit a performancí Milana Knížáka v období 60. – 70. let pro další vývoj umění u nás i ve světě.

V loňském roce se nám naskytla zcela unikátní možnost zakoupit „Objekt-buch“, který získala Galerie Zdeňka Sklenáře v Německu. Jak jsme později zjistili, Milan Knížák neměl tušení, kde se tato kniha momentálně nachází a je velmi potěšen, že se opět objevila v Čechách,“ říká Lukáš Šoltys z COZY STUDIO a dodává: „Milan Knížák je bezesporu nepřehlédnutelná, až kontroverzní osobnost, která podobně jako jiné výrazné osobnosti a činy názorově rozdělují společnost. Zásadním sdělením naší výstavy je poukázat na to, že je to právě tato názorová rozdílnost, která nás může vést k vzájemnému respektu, otevřené diskusi a následně i k propojení různých názorových světů.

Význam a přínos díla a celoživotních aktivit Milana Knížáka je pro umění, tříbení mysli, vzdělávání a veřejné debaty zásadní. „Pokud se soustředíme na osobu Milana Knížáka, je příhodné poukázat na veškeré důležité pozice či etapy jeho života jako umělce, ale i veřejně známé osoby. Jako významný multimediální umělec se přímo podílel na formování společensky kulturního dění v České republice a současně obohatil okolní svět o svůj rázný a nespoutaný projev,“ říká Filip Kazda, kurátor výstavy.

Jméno Knížák bezesporu přináší rozporuplné reakce, současně je ale až symbolem či důmyslnou reklamní značkou rozpoznatelnou pro mnohé generace,“ uzavírá Kazda.

Milan Knížák se svými uměleckými aktivitami proslavil daleko za hranicemi tehdejšího Československa. V roce 1968 se při svém pobytu v New Yorku stal jedním z vůdčích evropských představitelů mezinárodního uměleckého (nebo spíše anti-uměleckého) hnutí Fluxus, které vystavování obrazů v galerii nahradilo happeningy a experimenty s různými médii a uměleckými disciplínami, nejen vizuálními, ale i hudbou či poezií. Díla Milana Knížáka z této doby, záznamy a návody pro pořádání performancí jsou součástí sbírek mnoha zahraničních galerií mimo jiné: MoMA (The Museum of Modern Art, New York), Tate Gallery Londýn nebo Kunsthalle Hamburk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto COZY Studio

Štítky výstava, Milan Knížák, COZY Studio, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie představuje práci Milana Knížáka i doprovodný dokument  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.