Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chystáme OPEN AIR, při kterém nezmoknete, říká ředitelka Divadla F. X. Šaldy Linda Hejlová Keprtová

PR článek

Jak se divadlu daří? Co nového připravilo pro své abonenty? Kde si divadlo „namlouvá“ své diváky? Kde v červnu zakončí sezonu a kdy se bude konat setkání na Divadelním náměstí? To vše nám prozradila ředitelka Divadla F. X. Šaldy Linda Hejlová Keprtová. V divadle se zkrátka pořád něco děje. Naštěstí.

Jsou to bez mála dva roky, co jste byla jmenována ředitelkou Divadla F. X. Šaldy. Jak se divadlu z Vašeho pohledu nyní daří?
Doufám, že se mu daří dobře. Jsme poměrně sehraný tým, máme jasně dané priority. Jsme šťastní, když se je daří naplňovat, a jsme smutní, když to drhne. Velmi spokojená jsem s našimi inscenacemi – šéfové všech souborů jsou opravdu skvělí. Líbí se mi, jak přemýšlejí o dramaturgii, o kontextech, jak spolu navzájem komunikují, vedou živé diskuse o podobě repertoáru, o podobě divadla. To mě moc baví (když mě k tomu také přizvou.)

Divadlo F. X. Šaldy se zároveň vydalo cestou edukace, proto neustále rozšiřujeme aktivity pro mladé publikum – nově také s Pamětí národa organizujeme besedy ke konkrétním inscenacím a doufám, že se naše spolupráce bude v budoucnu stále prohlubovat.


 

Jak složité je přivádět do divadla nové diváky a hledat příznivce? Připravujete obdivuhodných 12 premiér za sezonu, vedete různé marketingové kampaně, hrajete na netradičních místech. Jaká z kampaní je z Vašeho pohledu nyní ta nejdůležitější?
Všechny! Naše publikum se skládá ze všech věkových kategorií a z různých společenských skupin, proto marketingově jedeme v několika rovinách. Teď jsme se vydali naprosto novou cestou. Vyrazili jsme do ulic s billboardy, dostali jsme se do veřejného prostoru, a to se zcela jasným marketingovým konceptem nazvaným NÁMLUVY. Tato kampaň poběží celých 12 měsíců: měsíc březen byl zasvěcen otázce „KDE JSI“, měsíc duben hlásá „HLEDÁM TĚ VŠUDE“. A dál budeme v příběhu pokračovat. Zároveň jedeme v konceptech, které už jsou nastavené, naše marketingové a obchodní oddělení je z mé ředitelské pozice pod poměrně velkým tlakem. (Tímto se mu omlouvám.)

V komunikaci s divákem připravujeme nový koncept setkávání „Na jedno s dramaturgem“. Je to taková „otevřená kavárna“, kde se diváci budou moci jedno odpoledne ptát na cokoliv, brouzdat našimi programy a seznamovat se se všemi okolnostmi umělecké tvorby a s naším repertoárem.

Tradiční diváckou základnu tvoří abonenti. Kolik jich divadlo nyní má a jaké máte pro příští sezonu nachystané novinky?
Bohužel musím konstatovat, že „covidová doba“ naprosto převrátila všechny dosavadní principy nákupu a abonentů výrazně ubylo. Nejen proto přinášíme další benefity, jak pro předplatitele stávající, tak pro předplatitele nové: s předplatným mohou v losovací soutěži vyhrát víkendový pobyt, získat slevy ve vybraných kavárnách atd.

Zároveň jsme před pár týdny nastartovali nový prodejní systém FLEXIABO, u kterého si sami diváci vyberou konkrétní datum představení. A pokud zvolí dostatečný počet představení, načte se jim „předplatitelská“ sleva.

V neděli 1. září 2024 zahájíme sezonu nazvanou NAVZDORY na Divadelním náměstí mezi radnicí a divadlem, aby se s ní diváci mohli seznámit, případně si abonmá pořídit.


 

Mnoho divadel připravuje na léto speciální program. Jak se k tomuto trendu staví DFXŠ?My máme letos novinku – LETNÍ SCÉNU DFXŠ, jinými slovy chystáme OPEN AIR, při kterém nezmoknete! Budeme hrát v jízdárně Jítravského Dvorce na překrásném místě uprostřed přírody, avšak v krytém prostoru, takže nehrozí, že by se představení rušila kvůli špatnému počasí. Navíc jsme pro diváky připravili možnost svozů od Šaldova divadla a zpět, aby si mohli dát skleničku. Prostředí je to opravdu kouzelné a na všechna představení na naší nové letní scéně se moc těším. 

Jaká představení z Letní scény by si diváci neměli nechat ujít?
Zahájení Letní scény DFXŠ se ponese v opravdu noblesním stylu. V rámci Roku české hudby si náš operní soubor připravil Smetanovu Mou vlast, další večer bude patřit jedné z nejznámějších oper vůbec, Verdiho Trubadúrovi.

Poslední den školy oslavíme Dětským dnem a oblíbeným baletem Mauglí. Na závěr jsme připravili jednu z našich nejúspěšnějších inscenací – kabaret Semafor, který bude mít na Letní scéně DFXŠ zároveň derniéru.


 

Na začátku jsme hovořili o tom, jak se daří divadlu po dvou letech Vašeho působení na pozici ředitelky. Nyní se na závěr ptám, jak se jako ředitelce daří Vám? Co Vás ve Vašem profesním životě za uplynulé roky nejvíce naplnilo? 
Řídit divadlo je krásná práce. Někdy jsou náročnější dny a situace, ale hezké momenty stále převládají. Jak jsem již řekla na začátku, zcela klíčoví jsou moji nejbližší spolupracovníci, kterým na divadle neskonale záleží. Mohu se o ně opřít. Ráda bych podtrhla, že mi bývalá ředitelka Jarmila Levko předala divadlo ve velmi dobré kondici, na níž jsem mohla navázat. Čeká mě v ředitelně DFXŠ ještě mnoho výzev, protože ambice našeho divadelního společenství nejsou malé. A já se na ně těším! Jako ředitelka věřím v jejich smysl, jako Linda za ně děkuji.

Rozhovor s ředitelkou Divadla F. X. Šaldy Lindou Hejlovou Keprtovou vedla Tereza Konývková.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky divadlo, dfxš, liberec, divadlo f.x. šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystáme OPEN AIR, při kterém nezmoknete, říká ředitelka Divadla F. X. Šaldy Linda Hejlová Keprtová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.