Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Titul Kniha roku získaly publikace o továrnách, poezie i příběh medvídka

V pěti základních skupinách letos udělili porotci titul v soutěži Kniha roku Libereckého kraje. Mimo to byla předána i zvláštní cena, kterou obdržela kniha Svěží dům s věží. Severočeské muzeum očima studentů Sutnarky.

Letos jsme se při hodnocení knih shodli, že v jednotlivých kategoriích přibylo velmi kvalitně připravených titulů. Nejen z hlediska obsahu, ale také grafického a polygrafického zpracování,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje (Starostové pro LK).

V letošním sedmém ročníku bylo přihlášeno velké množství knih z různých oborů. V kategorii Beletrie a poezie si cenu převzal Martin Trdla, který do soutěže přihlásil knihu Z obou břehů/Z obu brzegów.

V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice se vítězem stala kniha Z ohně a písku, kterou do soutěže přihlásilo vydavatelství Albatros Media. Mezi odbornou a populárně naučnou literaturou vyhrála kniha Kartounky v České Lípě v 18. až 20. století. Nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je publikace Vratislav Karel Novák: To je vše. V kategorii Kniha o obci se vítězem stal Příběh podještědské obce II.

Čtenářská volba pak byla na hlasující veřejnosti, která upřednostnila literaturu pro nejmenší čtenáře. Se 108 hlasy zvítězila kniha O medvídkovi, co neuměl plavat, ale naučil se číst.

Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury letos získala novinářka, spoluautorka práce z oblasti regionální historie Jablonce nad Nisou a Jizerských hor Petra Laurin.

Vítězové v kategoriích Beletrie a poezie, Odborná a populárně naučná literatura, Literatura pro děti a mládež, učebnice, Umělecká monografie a výtvarná publikace, Kniha o obci a Osobnost získali odměnu deset tisíc korun a cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově,“ dodal Jan Mikulička z tiskového oddělení Libereckého kraje.

Výherce kategorie Cena čtenářů získal výrobek šenovské umělecké průmyslovky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky anketa, soutěž, kniha roku, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Kniha roku získaly publikace o továrnách, poezie i příběh medvídka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.