Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Bývalá textilní továrna v Kateřinkách se mění ve výstavní prostor

Bývalá textilní továrna Ignáce Solomona v libereckých Kateřinkách se postupně proměňuje. V dobách své největší slávy patřila k významným textilním výrobcům a dvorním dodavatelům sukna, za minulého režimu zde sídlil národní podnik Interiér a vyráběl nábytek pro celé Československo, nyní její přítomnost a budoucnost mají ve svých rukách designéři a výtvarníci.

Proměnu vzali do svých rukou Jakub Šulc, Radek Opalecký a Ladislav Dvořák, kteří se výrazně zasadili o renovaci celého areálu. Navíc zde v designovém studiu vytváří nábytek, svítidla i další doplňky či mobiliář do bytů a stáli u založení Kunst haly. Prostoru, který se nachází v prvním podlaží jedné z budov a slouží k pořádání výstav současného umění. Tak se do Kateřinek postupně vrací život a do starých továrních budov jejich původní smysl. Rozvoj uměleckých aktivit trojice designérů podporuje i místní mecenáš Lukáš Šoltys.

Baví nás vdechovat nový život místům, na která se již dávno zapomnělo, která ale mají vlastní bohatou historii. Jsme rádi, že můžeme být součástí návratu Kateřinek na mapu Liberce,“ shodují se Lukáš Šoltys a Jakub Šulc.

Liberecká Kunst hala odstartovala svůj provoz v létě roku 2021 zahajovací výstavou „Liberecká smršť“, kterou zaštítili malíř David Hanvald, kurátor a režisér Martin Dostál a pedagog Tomáš Rýdl. Hned druhou výstavou se v Kunst hale představilo dílo ikonické osobnosti české výtvarné scény - Jiřího Davida, který dokonce v exteriéru vytvořil originální světelný objekt nesoucí název “POST COITUM”.

Kunst hala ale není jediným projektem Lukáše Šoltyse a Jakuba Šulce, který má výrazný potenciál. V současné době provozují kromě Kunst haly i COZY STUDIO, které se ovšem nachází v samém centru Liberce. Oba prostory se doplňují při pořádání výstav a vernisáží. „Ochutnávku velkých výstav v Kunst hale mohou milovníci moderního umění okusit právě v COZY STUDIU,“ vysvětluje Šoltys.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Zeipeltová

Štítky továrna, obnova, Kunst hala, Kateřinky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá textilní továrna v Kateřinkách se mění ve výstavní prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.