Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Začal letní festival Jablonecké tóny. Hudba bude znít po celém městě

V Jablonci nad Nisou začal jubilejní desátý ročník letního festivalu Jablonecké tóny. Ten přinese několik desítek představení pod širým nebem anebo v kostelech po celém městě. Letošní novinkou jsou doprovodné výstavy.

Festival společně organizují statutární město s Kulturou Jablonec, místní základní uměleckou školou a spolkem Musica Varia.

Společně se nám podařilo vytvořit bohatý program, který své příznivce pozve na Mírové náměstí před radnici, na letní scénu Eurocentra, do Tyršova parku i do jabloneckých kostelů,“ říká Jana Hamplová (Starostové pro LK), náměstkyně jabloneckého primátora pro oblast humanitní. Do programu se navrátí také lidová hudba, a to v podobě Mezinárodního folklorního festivalu. Stranou nezůstane ani divadelní představení a svou premiéru si odbydou výstavy.

Podrobný program festivalu Jablonecké tóny

Programodstartoval vystoupeními žáků Základní umělecké školy v Jablonci, která se zapojila do ZUŠ Open. Zazněly například klavírní tóny pod širým nebem, ve čtvrtek 30. května se ZUŠ spojí s Domem dětí a mládeže Vikýř a přinesou společný program s názvem V rytmu ZUŠ a Vikýře! „Ten se uskuteční u jablonecké přehrady poblíž druhé hráze, v zahradě u Létajícího piva a na malém hřišti v Břízkách. Pro návštěvníky je připravené odpoledne plné umění a zábavy, tvůrčích a sportovních aktivit,“ uvedl ředitel hudební školy Vít Rakušan. Tím ale účinkování jablonecké ZUŠky v rámci Jabloneckých tónů nekončí. Červnovou nabídku zahájí ve čtvrtek 6. června kantátou Bohuslava Martinů Otvírání studánek v nastudování DPS Iuventus, gaude!

Slavnostní zahájení se odehraje 31. května na letní scéně Eurocentra. „Večerní koncert bude určitě hudební lahůdkou. Na letní scéně vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem a Dětským pěveckým sborem Iuventus, Gaude! pod vedením sbormistryně Anežky Šebové,“ zve Hamplová, začátek je v 19 hodin.

Ve čtvrtek 13. června v 19 hodin, na letní scéně Eurocentra začne program festivalu a zahájí jej Hrubá hudba. „To je hudební projekt kapel Lesní zvěř a Horňácká muzika Petra Mičky, propojující tradiční horňácké písně s vážnou a moderní hudbou, jako je pop, hip-hop či elektronika,“ doplňuje ředitel Kultury Jablonec Jakub Gerš. Folklorní festival pak pokračuje v pátek 14. a v sobotu 15. června vždy mezi 10. a 20. hodinou, v programu se představí široká paleta místních i regionálních folklorních souborů a speciálních hostů.

Do programu JT 2024 se nově zapojí také jablonecký Smíšený pěvecký sbor Janáček, který letos slaví 75. výročí od svého vzniku. Připravil společně se Symfonickým orchestrem Liberec koncert nazvaný Pocta českým tvůrcům.

Posluchačům sbor nabídne slavné operní árie, skladby a sbory českých skladatelů, jako sólisté vystoupí sopranistka Karolína Cingrošová a bas Jaroslav Patočka. Za dirigentským pultem se budou střídat Olga Fröhlichová a Graziano Sanvito. Celým koncertem slovem provede Václav Žmolík,“ představuje program jubilujícího sboru Pavel Kopáček, manažer SPS Janáček. Koncert se koná na letní scéně ve čtvrtek 20. června od 19 hodin.

Divadlo, koncerty na náměstí, v kostelech i parku

A na letní scéně další čtvrtek, 27. června od 18 hodin, vystoupí Naivní divadlo Liberec s představením Budulínek.

Také Mírové náměstí přivítá hned několik účinkujících. Už 10. července zazní největší hity skupiny Neřež a původní kapely Nerez v provedení Neřež Tria, 31. července Yellow duo & Mr. Popelino a nakonec 28. srpna duo Bratři hrající elektronickou hudbu. Koncerty na Mírovém náměstí začínají vždy ve 20 hodin. 

V době letních prázdnin lidé nepřijdou ani o oblíbené varhanní koncerty v jabloneckých kostelích. „Ty organizuje spolek Musica Varia vždy v úterý od 17 hodin. Zatímco všechny pořady během Jabloneckých tónů jsou zdarma, tak na koncerty v církevních stavbách je vstupné dobrovolné,“ upřesňuje Hamplová.

Během léta tak můžete slyšet varhany v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí, Dr. Farského na stejnojmenném náměstí, sv. Anny v Kostelní ulici, Povýšení sv. Kříže na nám. Boženy Němcové a Nejsvětější Trojice ve Mšeně.

Čtvrtky patří koncertům na letní scéně Eurocentra a začínají v 18 nebo 19 hodin, je třeba sledovat program. A tady se v Jablonci opět objeví loni tak úspěšné The Cello Boys, a to 18. července. Tyršův park bude o nedělních odpoledních rovněž patřit hudební produkci.

Za výstavami můžete do foyer Eurocentra, kde bude k vidění fotografické Ohlédnutí za loňským úspěšným ročníkem Jabloneckých tónů. Další výstava s názvem Senzační zprávy, jak se zpívaly a hrály je spojená s Mezinárodním folklorním festivalem. Vernisáž je naplánovaná na středu 12. června od 17 hodin v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto The Cello boys

Štítky festival hudba, divadlo, Jablonecké tóny, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal letní festival Jablonecké tóny. Hudba bude znít po celém městě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.