Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Festival Jablonecká perle slibuje to nejlepší z Jablonce. Od dobrého jídla, přes muziku po videomaping

Festival moderní gastronomie, skvělé muziky, skla a bižuterie a také pestrých trhů. To je Jablonecká perle, která už zítra začíná v Jablonci nad Nisou a probíhat bude i v sobotu. Páteční program je v režii Muzea skla a bižuterie a slibuje třeba videomaping na fasádu muzea, sobotní program pak proběhne na Horním náměstí, kde zahraje třeba Lenny. Festival přinese už dnes některá omezení, například v parkování.

Druhý ročník festivalu Jablonecká perle opět propojí sklářsko-bižuterní tradice s gastronomií, hudbou a pestrými trhy. „Název festivalu odkazuje na jabloneckou sklářsko-bižuterní tradici, tedy perle, i na zajímavé počiny z oblasti umění, gastronomie či hudby, tedy perly,“ popisuje Jakub Gerš, ředitel organizace Kultura Jablonec p.o., která akci pořádá.

Páteční program proběhne v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a je vyvrcholením oslav 120. výročí založení muzea. „Program je připraven na letní scéně Eurocentra, kde se mohou návštěvníci těšit na hudbu, divadlo, slackline nebo videomaping na budovu muzea, potom v muzejním parku, kde bude program pro děti a pak přímo v budově muzea. V pátek začínáme v 16 hodin a končíme ve 22 hodin zmiňovaným videomapingem,“ dodává Jakub Gerš.

A právě závěr pátečního programu si vyžádá jedno technické omezení místních. „Pro videomaping potřebujeme tmu, a tak v pátek zhruba mezi čtvrt na deset a desátou večer nebude v ulicích U Muzea a Jiráskova krátce svítit veřejné osvětlení. A protože potřebujeme vše dobře vyzkoušet, zhasnou světla zhruba ve stejný čas už o den dříve, tedy dnes,“ uvádí Marie Víšková z Muzea skla a bižuterie.

Sobotní program je pak připraven od 10 do 22 hodin převážně na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou. „Tady budou stát dvě pódia, hlavní a malé. Na tom hlavním proběhnou koncerty různých žánrů, které vyvrcholí ve 20:30 koncertem zpěvačky Lenny, malé pódium nabídne vystoupení kouzelníka nebo divadlo pro děti. A součástí Jablonecké perle budou i koncerty varhanní improvizace v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova,“ dodává za organizátory ředitel Kultury Jablonec.

Vstup na akci je zdarma, nebo spíše za drobnost. „Dobrovolnou vstupenkou na akci je korálek, sklíčko, perlička nebo kousek bižuterie. Z věnovaných drobností vytvoříme umělecké dílo, které bude každým rokem růst a stane se odrazem nás všech. Už letos vám představíme jeho první část, která vznikla z dobrovolných vstupenek minulého ročníku,“ slibuje Gerš.

Kromě bohatého kulturního programu a rozmanité nabídky výrobců z regionu, kteří zajistí stánkový prodej, si pořádání festivalu vyžádá i technická omezení. Ta začnou už dnes, ve čtvrtek 22. srpna.

„Protože program začne v pátek u muzea a na letní scéně, je technická příprava plánovaná už dnes. Zvláště bychom chtěli upozornit motoristy, aby byli pozorní při parkování v místech, kde se festival bude konat. Věříme, že nepříjemnosti s přeparkováním vozidel vyváží bohatá nabídka festivalu. Přesto všem Jablonečanům děkujeme za vstřícnost a pochopení,“ říká jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Od čtvrteční půlnoci (v noci na pátek) nebude možné parkovat v ulicích Jiráskova a U Muzea, protože tam v pátek brzy ráno začnou najíždět vozy s technikou a během dne se tu budou střídat auta účinkujících. Ve stejnou dobu je třeba přeparkovat své vozy také z Horního náměstí, na kterém bude probíhat hlavní dění. V pátek se tu budou stavět pódia a stánky pro trhovce. Parkovat nebude možné ani v ulici Pod Baštou, která bude vyhrazená jako zázemí pro účinkující a trhovce. Parkovací plocha se uvolní opět v neděli po poledni, kdy bude dokončený úklid.

„Prosíme Jablonečany, aby na Jabloneckou Perli dorazili buď pěšky nebo přijeli autobusy MHD, kterými dojedou na zastávku Obchodní akademie. Další možností jsou sdílená kol, která mají na Horním náměstí své stanoviště, na němž je možné kolo zanechat. Pro mimo jablonecké návštěvníky budou k dispozici parkoviště na okrajích města, jako je např. ve směru od Prahy parkoviště u Vendo parku a Kauflandu, dále parkoviště u autobusového nádraží, na Anenském náměstí a podobně,“ připomíná Hamplová s tím, že parkovací možnosti jsou uvedené buď na stránkách Visit Jablonec v kapitole Příjezd a parkování nebo na městském webu v rubrice Parkování ve městě.

„Všechna místa, kde nebude možné během akce parkovat, jsou už nyní označená dopravními značkami o zákazu parkování s dodatkovou tabulkou informující o datu a čase. Pokud po čtvrteční půlnoci zůstanou některé vozy na uvedených plochách, nechá je městská policie odtáhnout. Náklady na odtah a uskladnění vozu si pak platí majitel vozu,“ upozorňuje mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

V rámci bezpečnosti bude po dobu festivalu Jablonecká Perle snížená rychlost v ulici Palackého, a to z 50 na 30 km/h. Dodržování všech mimořádných opatření bude kontrolovat Městská policie Jablonec nad Nisou.

„Po celý den budou na Horním náměstí k dispozici TOI kabiny a toalety před letním kinem, které se uzavřou ve 22 hodin, kdy začne představení v letním kině. Protože má být velké teplo, budou na Horním náměstí také vodní koryta k osvěžení,“ uzavírá mluvčí jabloneckého magistrátu.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Jablonce nad Nisou

Štítky festival, Jablonec nad Nisou, hudba, sklo, bižuterie, videomaping

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jablonecká perle slibuje to nejlepší z Jablonce. Od dobrého jídla, přes muziku po videomaping  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.