Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VÍKEND PODLE DRBNY: Vratislavické i Hrádecké slavnosti, hudební festival pod Ještědem nebo Hradozámecké noci

Opravdu nabitý zajímavými akcemi je tento víkend na Liberecku. Jablonecká perle slibuje hudbu i nevšední videomaping, Hrádecké a Vratislavické slavnosti zase zábavu pro celou rodinu. Na hradech a zámcích kraje mají v rámci Hradozámecké noci připraveny večerní zábavné přehlídky a pod Ještědem si můžete poslechnout rap a hudbu pro mladé. Na Sychrově budou Skotské hry a do Liberce přijedou Velorexy. Najděte si to své v připraveném přehledu.

PÁTEK

Od pátku do neděle pro vás Hrádek nad Nisou připravil oblíbené Hrádecké slavnosti a Bartolomějskou pouť. Třídenní akce nabídne v Hrádku nad Nisou pro každého něco. Těšit se můžete na pouťové atrakce a stánkový prodej, koncerty místních i velkých hvězd, jako je Petra Janů nebo kapela No Name, výstavu drobného zvířectva nebo den otevřených dveří v místní hasičské zbrojnici. Zábavu si užijí malí i velcí.

Pátek a sobota budou v Jablonci nad Nisou ve znamení Jablonecké perle, což je festival skvělého jídla, hudby, skla a bižuterie. Páteční program proběhne v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a je vyvrcholením oslav 120. výročí založení muzea. Program je připraven na letní scéně Eurocentra, kde se mohou návštěvníci těšit na hudbu, divadlo, slackline nebo videomaping na budovu muzea, potom v muzejním parku, kde bude program pro děti a pak přímo v budově muzea. V pátek se začíná v 16 hodin a končí ve 22 hodin. Sobotní program je připraven od 10 do 22 hodin převážně na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou. Tady budou stát dvě pódia, hlavní a malé. Na tom hlavním proběhnou koncerty různých žánrů, které vyvrcholí ve 20:30 koncertem zpěvačky Lenny, malé pódium nabídne vystoupení kouzelníka nebo divadlo pro děti. A součástí Jablonecké perle budou i koncerty varhanní improvizace v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova.

Na Jabloneckou perli vás sveze Vánoční tramvaj a to v rámci festivalu Crystal Valley Week, který proběhne převážně v Liberci už příští týden. Tramvaj je vánočně vyzdobená, jízda je zdarma a slibuje opravdu nevšední zážitek!

Od pátku do neděle můžete v Liberci navštívit koncerty 30. ročníku mezinárodního festivalu sborového zpěvu Bohemia Cantat 2024. První začíná v pátek od 19 hodin v Domě kultury, druhý se uskuteční v sobotu ve 20 hodin v kostele sv. Antonína a třetí v neděli v 10:30 opět v Domě kultury. Třetí koncert je zároveň závěrečným a představí se všechny zúčastněné ateliéry.

Muza – Severočeské muzeum v Liberci připravilo na páteční večer od 19 do 22 hodin Open air tančírnu na schodech u muzea. Vstup je zdarma.

SOBOTA

Vratislavice nad Nisou pořádají v sobotu 28. Vratislavické slavnosti. Pro nejmenší je připraven pohádkový program divadla KOLOBĚŽKA, nafukovací skákadla, sportovní a fun zóna, malování na obličej i tradiční lanovka ze střechy kulturního centra. Doprovodný program slavností probíhá celé odpoledne od 14 do 19 hodin. O hlavní hudební program se pak postará liberecký rodák LIPO, pražská kapela Hodiny a kapela MIG 21.

Přímo pod Ještědem se v sobotu uskuteční velký hudební festival The Culture festival. Začíná ve 14 hodin a zahrají na něm čeští umělci, jako Ektor, Ben Cristovao, PTK nebo Adam Mišík. Hudební festival se bude konat na Centrálním parkovišti P1 v areálu Ještěd. Návštěvníci si tak mohou užít nejen skvělou hudbu, ale i úchvatné výhledy na celé město a okolní přírodu.

Automuzeum v Liberci zve po celý víkend na sraz Velorexů z Čech, Moravy a Slezska. Příjezd účastníků se očekává v pátek od 16 hodin, následně budou vozítka k vidění před muzeem. V sobotu i neděli budou řidiči konat s Velorexy spanilé jízdy po okolí.

Na Sychrově si v sobotu nenechte ujít Skotské hry, které se řadí mezi jedny z největších skotských her v Evropě. Užít si tam můžete domácí i zahraniční kapely, hrající skotskou a irskou hudbu, ukázky tradičních tanců a oblíbené těžkoatletické soutěže. Stejně jako dudy patří ke Skotsku i whisky, a proto budou i letos součástí programu velice oblíbené whisky slavnosti. A samozřejmě nelze zapomenout ani na již tradiční výstavu britských autoveteránů.

V sobotu se můžete opět vydat na Liberecký zámek. Čekají vás komentované prohlídky (15 – 20 hodin) a výstupy na zámeckou věž (15 – 20 hodin).

V Liberci pokračují v sobotu prázdninové jízdy historické tramvaje, která vyjíždí z terminálu MHD ve Fügnerově ulici. Linka č. 1 jezdí na trase: Viadukt - Rybníček - Lidové sady, ZOO. Jízdné se platí ve vozidle (pouze v hotovosti).

Zahrada Paláce Liebieg hostí v sobotu ukrajinský festival ke Dni nezávislosti Ukrajiny. Začíná ve 14 hodin. Můžete zde ochutnat tradiční pokrmy, seznámit se s ukrajinskou kulturou i poznat zajímavé ukrajinské ručně vyráběné kroje. Navíc se můžete těšit od 20.00 hodin na koncert vítěze Eurovize Kalush, který vystoupí v MCU Koloseum.

Na Rádle zvou v sobotu odpoledne rodiny s dětmi na Pohádkový les, tedy dětské odpoledne plné pohádkových postav a soutěží. Start a cíl je u Kiosku na Milířích, startuje se mezi 14 a 16 hodinou. Startovné je 50 korun.

Vášniví milovníci hudby a kvalitního jídla by si neměli nechat ujít Šimmifest v Šimonovicích. Budou zde mít možnost poobědvat a strávit příjemné odpoledne po boku regionálních minipivovarů, food trucků a bister. Ke skvělé zábavě zahrají regionální kapely a v doprovodném programu se můžete těšit na již tradiční soutěže v pojídání ovocných knedlíků a pití piva na čas. Pro nejmenší připraveno mnoho atrakcí a bohatý dětský program. Vstupné je 100 korun, děti do 15 let a senioři mají vstup zdarma. Akce se koná v Šimiparku, což je zatravněná obecní louka u nové hasičské zbrojnice. Vchod pro návštěvníky bude opět kolem hospůdky U potůčku v Šimonovicích – Minkovicíc. Začíná se v 11 hodin.

Městský park ve Frýdlantu bude v sobotu dějištěm druhého ročníku Romského festival Amaro Džives. Prostřednictvím hudby, tance, umění a vyprávění chtějí organizátoři předvést živost a rozmanitost romské kultury, podporovat hrdost a porozumění mezi Romy i neromskými návštěvníky. Akce začíná ve 12:30 a končí v 19:30, vstupné je dobrovolné a mezi účinkujícími bude například zpěvák Marsell.

Všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu pak na sobotu připravují oblíbenou Hradozámeckou noc. Vtipné večerní prohlídky zámku ze života panstva i sloužících s názvem: TENTOKRÁT TO BUDE KLUK připravuje Hrad a zámek Frýdlant. Prohlídky začínají ve 20:00 hodin a budou vycházet každých 20 minut. Poslední prohlídka vyjde ve 23 hodin. Délka prohlídky je zhruba 50 minut.

Také na Grabštejně připravili hrané prohlídky, tady ale s názvem Straší na hradě? Už jste někdy dělali rozhovor se strašidlem? Teda pokud vůbec nějaká jsou. Průvodce vám rozhodně bude tvrdit, že se na hradě nic divného neděje. Zápisy záhadologa Charlese Forta ale tvrdí opak. Spolu se zvídavým reportérem se vydáte do hlubin grabštejnské historie a vyzpovídáte zbloudilé duše dávných obyvatel hradu. Prohlídky začínají v: 18:45. 19:30, 20:15, 21:00, začátek je na nádvoří. 

Na Lemberku chystají prohlídky zámku očima hraběte Kryštofa Rudolfa Bredy a princezny Gabriely Auersperkové. Těšte se na kostýmované prohlídky reprezentačních i soukromých pokojů zámku při svitu svíček se špetkou humoru a velké nadsázky. Časy jednotlivých prohlídek: 18.00; 19.00; 20.00 a 21.00 hodin. Možný je i večerní výstup na středověkou věž.

Rod Habsburků bude připomenut na zámku v Zákupech prohlídkou v doprovodu samotného císaře Františka Josefa I. a jeho švagrové arcivévodkyně Marie Terezy. 

Kostýmované prohlídky a doprovodný šermířský program bude na Bezdězu. Satirické prohlídky čekají návštěvníky na Hrubém Rohozci.

O tom, co spojuje Čechy a Skoty se zájemci mohou dozvědět na Sychrově, kde je připravena přednáška v Bertině křídle na toto téma.

Příznivce country zve zřícenina hradu Trosky, kde se budou také číst pověsti spojené s hradem a samozřejmě proběhne i jeho prohlídka.

Vstupenky na všechny hradozámecké noci je nejlepší zakoupit online přímo na webu jednotlivých památek, někde koupě fyzické vstupenky vůbec nebude možná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem kapely MIG 21

Štítky víkend, akce, slavnosti, pouť, Hradozámecká noc, památky, Liberec, Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÍKEND PODLE DRBNY: Vratislavické i Hrádecké slavnosti, hudební festival pod Ještědem nebo Hradozámecké noci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.