Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Naivní divadlo vstupuje do 75. sezóny. Připravuje představení o Jizerské 50 a znovu bude i Mateřinka

Svou 75. divadelní sezónu odstartovalo Naivní divadlo Liberec. Kromě listopadových oslav tohoto významného výročí čeká liberecké loutkové divadlo nabitý rok. Během podzimu se zúčastní hned tří zahraničních festivalů. V plánu jsou také tři nové inscenace, přičemž zkoušení první z nich je v plném proudu. Říjnová novinka s názvem Do stopy! potěší všechny nadšence běžeckého lyžování a sportu. Věnována je totiž slavnému zimnímu závodu – Jizerské padesátce. A v červnu Naivní divadlo pořádá další ročník Mezinárodního loutkářského festivalu Mateřinka.

„Pětasedmdesáté výročí založení našeho divadla si připomeneme v sobotu 16. listopadu slavnostním večerem plným písniček z našich představení. Chybět nebude ani výroční tombola či křest nové publikace o Naivním divadle,“ říká dramaturg Naivního divadla Liberec Vít Peřina a zároveň na oslavy všechny příznivce divadla srdečně zve.

Během nové divadelní sezóny vzniknou tři nové inscenace, které cílí na různé věkové kategorie diváků, od dětí předškolního věku po žáky základních škol. “První z nich nese název Do stopy! a je věnována Jizerské padesátce. Inscenaci připravuje liberecký režisér Martin Tichý ve spolupráci s dramatikem Tomášem Syrovátkou, kteří jsou v Naivním divadle podepsáni již pod několika oblíbenými sportovně-pohádkovými tituly jako je Pohádka o Raškovi nebo Pohádka o LIAZce. Na pozadí nonverbální klauniády se sportovním komentářem se dětští i dospělí diváci dozvědí také spoustu zajímavostí z historie a průběhu tohoto legendárního závodu. Premiéra se uskuteční v pátek 4. října,“ říká za Naivní divadlo Liberec Jana Pittnerová z propagačního oddělení.

Na odtajnění dalších dvou nových inscenací si zatím musíme počkat.

Naivní divadlo čeká v této sezóně řada zájezdů po celé republice, v průběhu podzimu se ale vydá také na několik zahraničních cest. „Soubor nejprve v říjnu vyrazí do Norska, kde se s inscenací Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! zúčastní loutkářského festivalu v Bergeru. Na sever Evropy pak vyrazí liberečtí loutkáři ještě jednou v listopadu, tentokrát však do dánského Silkeborgu s loutkovou komedií Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny! Zahraniční hostování na přelomu listopadu a prosince završí Naivní divadlo cestou do Japonska, kde celkem dvanáctkrát uvede již zmiňovaný titul Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!,“ dodává Pittnerová.

V samém závěru sezóny, ve dnech 10. – 14. června 2025, proběhne v Liberci 28. ročník mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka, který Naivní divadlo pořádá každé dva roky a který se jako jeden z mála v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro diváky předškolního věku.

Už v sobotu 7. září se Naivní divadlo v Liberci zapojí do akce Dny evropského dědictví. V 10 a v 15 hodin uvede inscenaci pro děti od 3 let Červený balónek.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Naivního divadla Liberec

Štítky Naivní divadlo Liberec, divadlo, Mateřinka, děti, loutky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naivní divadlo vstupuje do 75. sezóny. Připravuje představení o Jizerské 50 a znovu bude i Mateřinka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.