Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Knihovna digitalizovala historické tisky, najdete je na internetu

Krajská vědecká knihovna v Liberci digitalizovala další cenné tisky a periodika ze svých archivů. Peníze na to získala z krajského projektu elektronizace veřejné správy, který přišel celkem na téměř 119 milionů korun. Na digitalizaci v něm bylo deset milionů korun, peníze ale nejsou určené jen na převedení tiskovin v knihovně.

První tři soubory cenných historických dokumentů nechala knihovna převést do digitální podoby už loni na podzim. Od té doby se digitální knihovna rozrostla na 271 monografií a digitalizováno bylo i pět periodik, celkem bylo do digitální podoby převedeno přes 467 tisíc stran. Zájemci je teď najdou na internetu, digitální podoba navíc umožňuje s textem běžně pracovat a také v něm vyhledávat. Vysoké rozlišení umožňuje texty i ilustrace detailně zkoumat.

Krajská vědecká knihovna má zhruba 1,4 milionu knih a dalších spisů. Do digitální podoby byl zatím převeden jen zlomek. Na stránkách kramerius.kvkli.cz zájemci najdou třeba digitalizovanou Rohnovu kroniku panství Frýdlant a Liberec z roku 1763, básnické sbírky Karla Baiera nebo noviny Reichenberger Zeitung. "Díky digitálním kopiím budou původní tištěné dokumenty lépe chráněny před hrozící zkázou," vysvětlila ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. I proto podle ní knihovna digitalizuje hlavně cenné historické tisky.

Digitalizace dokumentů je jen malou částí projektu Rozvoj e-Governmentu v Libereckém kraji, jehož cílem byla především modernizace veřejné správy v kraji a zefektivnění jejích služeb prostřednictvím vyššího využití informačních a komunikačních technologií. "Modernizací chce Liberecký kraj zjednodušit a zrychlit výkon veřejné správy pro občany, podnikatele, příspěvkové organizace i obce, je to největší projekt kraje v rámci informačních technologií," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Náklady projektu se odhadovaly na 159 milionů korun, v soutěži se ho podařilo zlevnit zhruba o čtvrtinu. Kraj díky tomu získal podle Pietera kvalitní technologické centrum včetně záložního. "Nemusíme do této oblasti investovat další finanční prostředky a jsme schopni nabídnout městům a obcím třeba digitální spisovou službu, můžeme realizovat i digitální mapu veřejné správy," dodal Pieter. Kraj teď má podle něj všechna data na jednom místě a může díky tomu sledovat i takové ukazatele, jako je třeba spotřeba energie na jednoho žáka ve škole.

Zdroj: ČTK

Štítky knihovna, projekt, veřejná správa, Liberec, Marek Pieter, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna digitalizovala historické tisky, najdete je na internetu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.