Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Festival muzejních nocí dnes bude zahájen v Liberci

Devátý ročník Festivalu muzejních nocí bude dnes odpoledne oficiálně zahájen v Severočeském muzeu v Liberci. V podvečer začne Muzejní noc pod Ještědem. Festival, na němž se letos podílí 418 institucí ze 161 měst, potrvá do 13. června, kdy tradičně vyvrcholí Pražskou muzejní nocí.

Celostátní akci každoročně organizuje Asociace muzeí a galerií ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Zastřešují jednotlivé příspěvky muzeí a galerií nabízející nočním návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a výstav mnoho doprovodných kulturních programů.

"Mimořádně úspěšný Festival muzejních nocí se stal ojedinělou kulturní a společenskou událostí, do které se stále zapojují nové instituce. Svým rozsahem nemá v Evropě obdoby," řekla výkonná ředitelka asociace Anna Komárková. Upozornila, že letošního ročníku se neúčastní pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také města, knihovny, památkové objekty, divadla a další subjekty.

Na jejich programech se podílejí žáci a studenti základních, středních či uměleckých škol, vystupují divadelní a hudební soubory, řemeslníci a výtvarníci. Díky participujícím organizacím se rozvíjí spolupráce v rámci měst či regionů. Zásluhou různorodých spolupracujících organizací se muzejní noci často propojují i s jinými kulturními regionálními akcemi.

Při měsíčním svátku muzeí budou následovat muzejní noci v dalších kulturních institucích po celé republice. O tom, kdy se jednotlivé konají a jaký je pro návštěvníky připraven program, informují společné webové stránky na adrese www.muzejninoc.cz.

Zdroj: ČTK

Štítky Muzejní noc, muzeum, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Ještěd, Národní muzeum, Asociace muzeí a galerií České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival muzejních nocí dnes bude zahájen v Liberci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.