Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

V Liberci startují doteky Afriky, Bárta mluvil o vážkách

Již pátý ročník putovního festivalu prezentujícího africkou kulturu odstartoval dnes dopoledne v areálu PKO libereckých Lidových sadech. Slavnostního zahájení se účastnila řada významných hostů, mezi kterými nechyběla velvyslankyně ČR v Ghaně Gita Fuchsová, velvyslankyně Ghany v ČR Sabah Zita Okaikoi, zpěvák Dan Bárta, herečka Zora Jandová či hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Festival má několik cílů, tím hlavním je prezentovat Afriku jinak, než ji prezentují média. Ta se často zabývají pouze kontroverzními tématy, ale nevěnují prostor africké kultuře. Často se tak stává, že díky médiím lidé ‚hází‘ vše africké do jednoho pytle. Podstatné je prezentovat rozličné kultury, pocházející z afrického kontinentu,“ uvádí k festivalu umělecký ředitel Jan Svatoš.

V dopolední části zaujal návštěvníky akce zpěvák Dan Bárta, který trochu netypicky nezpíval. Přijel prezentovat své mnohaleté hobby – vážky. Velmi poutavě hovořil, za doprovodu svých vlastních fotografií, o jednotlivých druzích a na konci přednášky si tím vysloužil dlouhý potlesk publika. „Před časem se mě v rozhovoru někdo ptal, co mě baví na vážkách a já na to nedokázal odpovědět. Je to jako kdyby se mě někdo ptal, co mě baví na svíčkové s knedlíkem. Nevím, baví mě ta podstata,“ komentoval s úsměvem své nadšení pro vážky Dan Bárta.

Na otázku, co byla hlavní motivace pro vznik festivalu, prozradil Drbně umělecký ředitel Jan Svatoš své cíle: „Je jich mnoho, mimo již zmíněnou prezentaci afrického kontinentu v jiném světle, než jak jsme zvyklí jej vnímat z médií, je to především možnost, aby se setkávali lidé z rozdílných světů. To je vlastně to, co mě na akci nejvíce baví. Propojovat kultury.“

Letošního ročníku se účastní například hudební skupina Aneboafro (MALI-ČR-SR). A proč padla letos volba na Liberec? „Máme každý rok několik nabídek od měst, která o podporu festivalu stojí. Původně měl být fetival vázán na jedno konkrétní město, ale nakonec jsme se rozhodli pořádat jej každý rok jinde. A Liberec jsme pro letošní rok zvolili asi proto, že zde mám přátele, kteří mají stejné smýšlení, jako já,“ dodává Svatoš.

Chcete-li se vlnit v afrických rytmech i vy, neváhejte a vyražte za kulturou do Lidových sadů. Program pokračuje až do večerních hodin (dotekyafriky.cz). Najdete v něm nejen hudební vystoupení, ale rovněž množství workshopů, představení filmového projektu Archa světel a stínů, zábavné hry pro děti nebo soutěž spojenou se ZOO Liberec. Lákadlem pro návštěvníky by také mohla být cena vstupného, která je nižší než vstupné do zmíněné ZOO, kam se však můžete, v rámci vstupenky na festival, zdarma přijít podívat. Africká kultura tak může být příjemným doplňkem k horkému letnímu dni.

„Návštěvníci by si určitě neměli nechat ujít tanečně rytmické vystoupení ugandské Joseline Amutuhaire, TiDiTaDe z ČR nebo závěrečný koncert Aneboafro, který startuje půl hodiny po osmé hodině,“ zve na odpolední program Svatoš. Celý program je pak završen promítáním filmu Africká královna pod širým nebem.

Štítky Dan Bárta, kultura, festival, Liberec, Česko, Afrika, Ghana, Jan Svatoš, Zora Jandová, Martin Půta, Liberecký kraj, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci startují doteky Afriky, Bárta mluvil o vážkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.