Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Flašinetáři hrají v Liberci pošesté, program je bohatší

Společným hraním na náměstí před radnicí začal včera v Liberci festival flašinetářů. Akce se koná pošesté, rok od roku získává na větší oblibě mezi účastníky i návštěvníky, bohatší je i program. Letos na dvoudenní festival přijelo bezmála 50 umělců z osmi zemí, novinkou je koncert v kině Varšavě. Novinářům to řekl organizátor akce Jiří Volný.

"Změnilo se také místo závěrečného koncertu. Loni byl sál Severočeského muzea zcela plný, proto jsme hledali větší prostor. Koncert bude v hlavním sále zrekonstruované Oblastní galerii v lázních," uvedl Volný.

Flašinetáři ale budou v Liberci bavit nejen na koncertech, ale také venku, jak bývalo v minulosti zvykem. Největší oblibě se flašinety těšily koncem 19. století a v první třetině 20. století, kdy se ze zámků a salonů rozšířily do ulic, hospod a na lidové slavnosti. Na flašinety hráli váleční vysloužilci, invalidé a chudina. Většina písní byla o požárech, povodních, nešťastných láskách a vraždách, tedy o událostech, které měly třeba na poutích a trzích upoutat pozornost posluchačů.

I dnes mohli lidé na náměstí obdivovat ozdobné hrací kolovrátky staré více než sto let. Jeden takový, z roku 1895, měl Zdeněk Polášek z Ostravy. "Je to takový prototyp. Buď se do něj dávaly kulaté desky, nebo běžící pásky," řekl. Tento flašinet je jazýčkový, Polášek si do Liberce přivezl i píšťalové. "Doma mám devět flašinetů, sem jsme vzal čtyři," popsal s tím, že jde o drahý koníček. "Pořídíte ho za 20.000 korun, ale i za 300.000 korun," řekl o nástroji. Za nejdražší ve své sbírce dal čtvrt milionu. Sám se přirovnal k vysloužilému vojákovi. "Pětadvacet let dělám historický šerm. Meč už jsem ale pověsil na hřebík a místo toho tři roky jezdím s flašinetem a točím klikou," uvedl.

Flašinetáře v historické části centra Liberce lidé uvidí a uslyší ještě ve čtvrtek mezi 9:30 a 13:30. Umělci by si přáli, aby podmínky byly příznivější než dnes, kdy teplota na rozpáleném náměstí přesahovala 30 stupňů. "Ideální je pod mrakem kolem 20 stupňů. Dřevo i píšťaly při ostrém slunci trpí, vadí jim i déšť," vysvětlil Polášek.

Flašinety jsou s Libereckem spojené od poloviny 19. století. Nejvíce se proslavila firma Riemer Kratzau, která prodávala flašinety, piana a orchestriony téměř do celého světa. Myšlenka na uspořádání festivalu vznikla před několika lety. V roce 2009 mu v Severočeském muzeu předcházela i výstava s více než dvěma desítkami hracích kolovrátků. Výstava provází i letošní ročník. Jsou na ní karikatury s flašinety ze soukromé sbírky Francouze H. Noubela.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, festival, koncert, Jiří Volný, Varšava, Severočeské muzeum v Liberci, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Flašinetáři hrají v Liberci pošesté, program je bohatší  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.