Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V galerii začala trojice výstav, na jedné jsou pařezy

Obří mapa s pařezy a rokajlovými korály dominuje výstavě Jany Kasalové, která začala ve čtvrtek odpoledne v Oblastní galerii v Liberci. Galerie zahájila ve stejný čas zahájit i další dvě výstavy. Na jedné jsou grafiky Williama Hogartha o neřestech a zhýralosti, další je zaměřená na význačné regionální umělce narozené za první republiky nebo II. světové války.

Jednačtyřicetiletá Jana Kasalová na výstavě prezentuje svoji aktuální tvorbu. Jsou tam kresby a digitální tisky spojené s urbanismem a mapami. Například poprvé v kompletní podobě představí Kasalová cyklus, v němž si pohrávala s názvy z map. "Je to pojem velmi nosný a velmi pomíjivý. Nese naší historii," uvedla Kasalová. Předlohou pro cyklus jí byla velká města jako jsou Praha, Paříž, Berlín či Mnichov. Z map na velkých plátnech ponechala jen názvy ulic. Některá jsou psaná v arabštině či čínštině. "Zajímavostí také je, že v jedné muchláži pracovala s mapou Liberce z roku 1901," uvedla kurátorka výstavy Markéta Kroupová.

Návštěvníky ve výstavní síni ale zcela jistě nejprve zaujme 44 pospojovaných map Českého ráje a Liberecka položených na zemi, na nichž jsou obrazce z rokajlových korálů a pařezy. Ty jsou z libereckých lesů. "Instalace spojuje všechna témata, kterými se autorka zaobírá," uvedla kurátorka. Kořeny mají symbolizovat vytržení z minulosti, mapy téma častého stěhování a korálky se vztahují k regionu, odkud Kasalová pochází. Jsou z Železnobrodska a korále vytvořil její dědeček. Součástí její výstavy je i video symbolizující život. Začátek představuje tráva a ženské prso, z něhož kape mateřské mléko. Konec vytržení pařezu ze země.

Na další nové výstavě galerie prezentuje tvorbu nejvýznamnějšího grafika barokní Anglie Williama Hogartha, který žil v 18. století. "Satiricky komentoval tehdejší zhýralý život v Londýně," uvedla Kroupová. V cyklech svých grafik vypráví různé příběhy. Na jedné je například Ginová ulice plná opilců, na jiné vyhlášená londýnská putyka s nevěstincem. Postavy jsou omámené alkoholem, nevěstky polonahé a jedna se snaží krást.

Galerie ve čtvrtek odpoledne zahájila ještě výstavu známých regionálních umělců, která doplňuje stávající stálou expozici. "Výběr akcentuje autory, kteří pracovali nebo pracují s klasickými výtvarnými druhy, jako jsou figurální a krajinný žánr, popřípadě ty, kteří společně vystavovali. V každém případě však připomíná jména patřící ke chloubě tohoto regionu," uvedla kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová. Svá díla mají na výstavě Vladimír Komárek, Josef Jíra, Jaroslav Klápště nebo Jiří Seifert.

Autoři | Foto Galerie Lázně

Štítky výstava, galerie, pařez, Jana Kasalová, korál, William Hogarth, druhá světová válka, Liberec, První republika, Paříž, Jiří Seifert, Josef Jíra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V galerii začala trojice výstav, na jedné jsou pařezy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.