Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Filmový genderový festival – strašák, nebo inspirace?

Filmy o genderu? Genderový festival? S genderem se v současném mediálním prostoru pojí řada strašáků. Celkem zbytečně. Soutěž pro žáky a studující z Liberecka a Jablonecka, ve které se sešlo více než 70 filmových námětů, byla završena festivalovou přehlídkou tří nejlepších děl. Mladí lidé ukázali, že se genderu nebojí. Přemýšlí o něm. A dokonce o něm dokáží mluvit – prostřednictvím vlastní autorské tvorby. Dospělí v publiku chvílemi s respektem žasli.

Obecenstvo svými hlasovacími lístky rozhodlo o absolutním vítězi soutěže – třiadvacetiletém Štěpánu Kučerovi. Ten v soutěži současně reprezentoval svou dřívější Základní školu Liberec, Dobiášova. Zbývající dva finalisté, Petr Kahan a Jakub Müller, reprezentovali jablonecké Gymnázium Dr. Antona Randy.

A kdo je Štěpán Kučera? Absolvent strojní průmyslovky a student oboru daňová politika, který se chce v budoucnosti věnovat filmové tvorbě. „Film dokáže rozesmát kdekoho, ale k opravdovým slzám potřebujete opravdový příběh. To předpokládá možnost ztotožnění životních příběhů diváků s příběhy hlavních postav." Jeho snímek je o hrdinství, které je v naší společnosti opředeno řadou (nejen genderových) mýtů. „Inspiraci jsem nacházel ve svém vlastním životě, ve zkušenostech svých spolužáků nebo známých. Zčásti je snímek samozřejmě fikce,“ doplnil Štěpán.

Autor vítězného filmu vyhrál sobě a škole, kterou do soutěže přihlásil, ceny v celkové hodnotě 15 tisíc korun. Výhra je určena na nákup techniky. „Cena je určitě skvělá, ale filmová technika daleko dražší, takže peníze nejsou největší zadostiučinění. Soutěž Natoč vlastní film je především úžasná příležitost, jak si vyzkoušet všechny fáze natáčení a jak veřejnosti představit vlastní nápad,“ komentoval zisk ocenění s úsměvem vítěz.

Festivalem se zahraniční účastí feministické organizace KONSOLA provedla Iveta Kalátová, známá regionální moderátorka. „Pro mě je toto téma nanejvýš zajímavé. Pokaždé, když se s ním potkám, dozvídám se něco nového i o sobě. A před mladými autory musím upřímně smeknout. Je obdivuhodné, kolik na filmech odvedli práce – od nápadu po poslední zásah ve střižně. Sama jsem si zkusila zahrát v jedné roli a byla to úžasně dobrodružná zkušenost.“ Tváří festivalu se stal stand-up komik Karel Hynek, známý spíše genderově provokativními skeči. Kontrast obou přístupů byl přesně tím, co diváky a divačky festivalu udržovalo ve střehu.

„Atmosféra ve vyprodaném sále byla skvělá. Nečekali jsme to. Akce tohoto typu proběhla v Česku vůbec poprvé. Náměty na scénáře, které do soutěže přišly, jsou koncentrací skvělých inspirativních nápadů. Všechny by si zasloužily být převedeny do filmové podoby,“ řekla za organizátory festivalu Jana Matyášová z Centra Kašpar. „Příprava filmů byla časově a koordinačně náročná, protože se točily tři projekty v souběhu. Ale výsledek stojí za to. Doufáme, že filmy poslouží třeba i jako materiály pro výuku na školách. Jde v nich konec konců o autentický pohled mladých lidí, takže jejich přijetí ze strany žáků a žákyň by mělo být o to vstřícnější,“ doplnil Jan Myšák.

Organizátoři festivalu mají na duben 2016 na programu „turné“ po libereckých a jabloneckých školách s pásmem Festivalové ozvěny. Představí na něm to nejlepší z filmové přehlídky a rovněž originální výukové materiály s tématikou genderu, na jejichž vzniku se vyučující z vybraných regionálních škol sami podíleli. Filmy i veškeré další materiály budou brzy k dispozici rovněž na webu www.natocfilm.cz. Takže se nenechte dál strašit – a dopřejte si (genderovou) inspiraci.

Autoři | Foto Natocfilm.cz

Štítky festival, soutěž, film, Štěpán Kučera, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, inspirace, materiál, Jakub Müller, Karel Hynek, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový genderový festival – strašák, nebo inspirace?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.