Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Od narození libereckého rodáka Vlasty Buriana uplynulo 125 let. Mincovna vydala k výročí speciální medaile

Právě na dnešní den připadá připomínka 125. výročí od narození slavného herce, komika a libereckého rodáka Vlasty Buriana. Jeho filmová hláška: "Já jsem se těšil na tu medaili, daj-li ji mně a nebo nedaj-li?“ nabývá na úplně jiném významu. Česká mincovna v Jablonci nad Nisou totiž k tomuto výročí vyrazila zlatou a stříbrnou půluncovou medaili, která známého umělce oslavuje.

Výtvarný návrh pochází z dílny zkušeného medailéra Jaroslava Bejvla. Ten má ve svém portfoliu už na 360 návrhů medailí a mincí. Česká mincovna vybrala jeho práci ze čtyřicítky soutěžních návrhů. Na lícní stranu umístil autor Burianův portrét s vykulenýma očima a s cvikrem na nose, jak ho známe z černobílých filmů. Nechybí letopočty 1891-2016 a umělcovo jméno. Rubovou stranu pak ovinul filmovým pásem se slovy „filmový herec, komik“.

„Vydat pamětní medaili králi komiků, kterého zná bez nadsázky úplně každý, je pro nás ctí. Těší nás to i z toho důvodu, že se jedná o slavného rodáka pocházejícího z našeho regionu a my se tak můžeme připojit k oslavám jeho nesmrtelného odkazu,“ připomněl marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl.

Pamětní medaile vychází ve zlaté variantě o váze poloviny trojské unce v počtu pouhých 99 kusů. Zájemci za ni zaplatí 24 950 korun. Ve stříbře bude medaile k mání za 850 korun v provedení standard a za 950 korun v provedení vysokým leskem, dohromady jich v Jablonci narazí 2 000 kusů.

Foto Česká mincovna

Štítky Vlasta Burian, Jablonec nad Nisou, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od narození libereckého rodáka Vlasty Buriana uplynulo 125 let. Mincovna vydala k výročí speciální medaile  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.