Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Do Liberce se vrátila socha ukradená z kostela před téměř 20 lety

Socha Beránka Božího se vrátila po bezmála 20 letech do Liberce. Z kostela svatého Bonifáce v Dolním Hanychově byla odcizena v květnu 1997, nalezena byla loni v Německu.

Sošku vysokou asi 40 centimetrů, která byla součástí bočního oltáře, se podařilo objevit v jednom německém starožitnictví. "Proces návratu byl administrativně složitý. Trvalo to asi rok," řekl dnes administrátor Římskokatolické farnosti Liberec - Rochlice Bartoloměj Pavel Černý.

Návrat plastiky z počátku 20. století mu udělal velkou radost. "V žádném případě jsem to nečekal," řekl. Moc často se s tím zatím nesetkal. "Asi před deseti lety se nám takto vrátily dvě sochy, které byly nalezeny v Polsku," zavzpomínal. Soška Beránka Božího je zatím schovaná v depozitáři. Na své původní místo se vrátí, až se podaří provést připravovanou obnovu presbytáře a oltáře. I soška bude potřebovat opravit. "Pro ztížení identifikace ji kdosi natřel bronzovkou," dodal administrátor.

Památkově chráněný kostel svatého Bonifáce byl v 90. letech několikrát vykraden, jenom v roce 1997 to bylo minimálně třikrát. "Ustalo to, když sem město dalo zabezpečovací zařízení," uvedl Černý. Zloději tehdy odnášeli vše, co mělo nějakou historickou hodnotu nebo se dalo prodat v antikvariátu. Například při jedné krádeži v roce 1997 ukradli věci asi za půl milionu korun - dřevořezby, andělíčky, oltářní dvířka i svícny.

Kostel sv. Bonifáce je významnou církevní dominantou v oblasti pod Ještědem. Letos na začátku června v něm byl umístěn ostatek svatého Bonifáce. Kostel byl postaven v pseudorománském slohu na počátku 20. století. Pro věřící se otevírá dvakrát týdně v úterý a neděli při bohoslužbě. V kostele se konají také benefiční koncerty nebo přednášky.

Autoři | Foto MŽP

Štítky Liberec, kostel, Kostel svatého Bonifáce, Německo, Liberec VIII-Dolní Hanychov, Polsko, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce se vrátila socha ukradená z kostela před téměř 20 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.