Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Benátská! skončila, pořadatelé už nyní plánují hvězdu srovnatelnou s Tomem Jonesem na příští rok

Letošní ročník hudebního festivalu Benátská! dokázal, že akce ve svém novém působišti ve Vesci zapustila silné kořeny. Svědčí o tom stabilní návštěvnost okolo 15 tisíc lidí, spolupráce s místními podnikateli, krajským úřadem i fotbalisty a hokejisty. Do sportovního areálu ve Vesci se festival přestěhoval v roce 2012 z Malé Skály na Jablonecku. Příští rok Benátská!, dříve Benátská noc, oslaví 25 let své existence.

Festival, který skončil včera nad ránem, navštívily tisíce lidí. Jejich počet pořadatelé nesdělili. Podle přítomných novinářů byl podobný jako loni, kdy organizátoři oznámili 17 tisíc lidí.

Benátská! letos přivítala zahraniční hvězdy jako Tom Jones, DragonForce či Michael Schenker. Úspěch zaznamenali i tuzemští Olympic, Mňága a Ždorp, Anna K, Ewa Farna nebo slovenská Tublatanka.

"Máme radost, že poslední roky má návštěvnost festivalu stoupající tendenci, a 25. ročník je pro nás o to větší výzvou. Kromě největších českých a slovenských hvězd jsme oslovili několik zajímavých zahraničních hostů a věříme, že jednání dotáhneme do konce tak, abychom našim návštěvníkům přivezli světovou hvězdu srovnatelnou s letošním Tomem Jonesem," uvedl spolumajitel festivalu Petr Pečený.

Pořadatelé Benátské! do programu často zařazují jméno, které z dramaturgie podobných akcí trochu vybočuje. V minulosti to v Liberci byla například skupina Village People nebo duo Těžkej Pokondr. Letos zde byla zahrnuta přízní početného publika Hana Zagorová. "Byl to úžasný zážitek. Na Benátskou! se kdykoliv ráda vrátím," řekla krátce po výjimečném vystoupení na rockové akci Zagorová.

Program začínající už ve čtvrtek se konal na pěti scénách. Zde dal festival mimo jiné příležitost mladé generaci hudebníků, kteří se v poslední době umisťují na předních příčkách rozhlasových hitparád a slaví úspěchy na internetu. Patří mezi ně například Sebastian, Lipo, Voxel, Pavel Callta nebo skupiny Slza a Atmo Music.

V pátečním programu vystoupil Petr Pečený se svou rokenrolovou kapelou Doctor P.P. Zpívající právník se loni poprvé představil nejen jako zpěvák, ale jako spolumajitel festivalu. Uznávaný odborník na otázky spojené s autorským právem jako veselá hudební figurka Doctor P.P. bavil diváky odpoledne, prestižnější časy vystoupení přenechal hudebním kolegům. "Nekoupil jsem festival proto, abych se nějak protežoval," předeslal už loni Pečený, který do festivalu vstoupil po dohodě s jeho zakladatelem Pavlem Mikezem.

Benátská! letos opět získala certifikát Čistý festival za splnění kritérií při zajištění třídění odpadu v celém areálu a svozu vytříděného odpadu k recyklaci.

Autoři | Foto Silvie Lintimerová

Štítky festival, Tom Jones, Benátská noc, okres Jablonec nad Nisou, Malá Skála, Hana Zagorová, Michael Schenker, hudební festival, Ewa Farna, Anna K, Olympic, Pavel Callta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benátská! skončila, pořadatelé už nyní plánují hvězdu srovnatelnou s Tomem Jonesem na příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.