Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Muzeum v Semilech má pět výstav, největším lákadlem je Saudek

Pět různých výstav si mohou prohlédnout návštěvníci Muzea a Pojizerské galerie v Semilech. Největším lákadlem jsou fotografie Jana Saudka.

"Za měsíc od zahájení výstavy (fotografií Jana Saudka) máme 1600 návštěvníků, to jsme loni měli za celé léto," uvedl ředitel muzea Miroslav Šnajberk. Na výstavě jsou Saudkovy fotografie od 80. let minulého století, olejomalby, šperky vytvořené podle jeho návrhů i fotografie Sáry Saudkové. Návštěvníci si mohou vystavené fotografie zakoupit. "Některé se už prodaly, i když cena není nejnižší," uvedl ředitel. Nového majitele má například i nejdražší fotografie výstavy, stála 110 tisíc korun. Saudkovy snímky budou v prvním poschodí muzea do 18. září.

Do stejného data budou v muzeu i díla dvou významných českých umělců. "Jiří Urban je šperkař a zlatník středoevropského formátu. Vím, že teď dělá kopii koruny Karla Velikého pro Itálii. V těchto zlatnických pracích je fenomenální," uvedl Šnajberk. V muzeu ale představují jiný druh jeho tvorby, což jsou obrazy. "Těžko je lze specifikovat. Je to poměrně originální způsob prezentace, ať už architektury krajiny, tak i lidí z jeho blízkého okolí," dodal ředitel. Společně s Urbanem vystavuje svá díla šperkař Jan Kroupa. V galerii má dřevěné šperky, náhrdelníky i fajfky.

Pro rodiny s dětmi je největším lákadlem výstava loutek, maňásků a loutkových divadel v půdních prostorách muzea, která je zaměřená na dobu od počátku 20. století do současnosti. "Děti si mohou s maňásky zahrát vlastní představení," řekl Šnajberk. Výstava "My jdem světem s flašinetem" bude v muzeu do konce prosince.

Výstavní sál o letošním létě patří semilskému vynálezci, kterým byl Josef Vaněk. "Byl to takový zhmotnělý Jára Cimrman," uvedl ředitel. Vaňkovým nejznámějším vynálezem je výherní automat z roku 1925, jenž nazval Forbes. Vaněk si také nechal patentovat výčepní pulty s tlakovým mytím sklenic a jeho firmu proslavila i výroba vah rozličných typů. Vaňkovy osobní váhy byly za první republiky snad na každém nádraží v Československu. Výstava není zaměřená jen na vynálezy, ale i Vaňkův pohnutý osud. Za II. světové války ho kvůli jeho odbojářské činnosti zatklo gestapo a v roce 1943 byl popraven.

Jedna výstava je také v barokním sklepení. Jsou tam různé kamenné artefakty z depozitářů několika muzeí.

Autoři

Štítky výstava, muzeum, Jan Saudek, Semily, Josef Vaněk, Muzeum a Pojizerská galerie, Jiří Urban, Sára Saudková, Karel Veliký, druhá světová válka, Jára Cimrman, Jan Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Semilech má pět výstav, největším lákadlem je Saudek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.