Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Součástí Dnů evropského dědictví bude poprvé festival umění

Dny evropského dědictví budou v Liberci poprvé spojené s festivalem současného umění. V krajském městě se Dny evropského dědictví konají v sobotu 10. září. Bezplatně přístupné bude tento den v Liberci 27 historických objektů. Díla českých a německých umělců uvidí návštěvníci na pěti místech v centru. Snahou je propojit současné umění a historické objekty, uvedla kurátorka festivalu Jana Bernartová.

Festival by měl podle kurátorky lidem ukázat, jak rozdílné mohou být formy využívané umělci. "Na začátku v té řadě máme tradiční média, jako jsou malba, kresba nebo socha a objekt. Potom na druhé straně už to mohou být videa, zvukové instalace, performance, jakékoliv softwary," uvedla.

Pro festival se vybíraly budovy, které jsou k různým formám umění vhodné. V kině Varšava budou návštěvníkům promítat videa Marka Thera o bývalých Sudetech. V Oblastní galerii představí Christian Juan Page nezvyklé reliéfní malby, kdy olejové barvy protlačuje přes velmi hrubé plátno. V bývalém protileteckém krytu pod Sokolovským náměstím bude světelná instalace Hany Kostruchové a v uměleckoprůmyslovém Severočeském muzeu budou důležitou roli při výstavě Vlnitý od Sarah Gosdchanové hrát přírodní živly, zejména vzduch. S rozjímáním v sakrální památce je spojená site specific instalace Daniela Hanzlíka nazvaná Sekvence bezprostředního okamžiku. Bude v kostele sv. Antonína Velikého.

V kostele a Libereckém podzemí budou netradiční díla jen v sobotu, na dalších třech místech až do 16. září. Součástí Dnů evropského dědictví bude v Liberci v sobotu také přehlídka autoveteránů před radnicí, jízdy historickou tramvají nebo komentované prohlídky po stopách místní slavné rodiny Liebiegů. V rámci akce bude poprvé zpřístupněn vratislavický kostel Nejsvětější trojice a Zauhlovačka, zauhlovací a vodárenská věž. Netradiční bude prohlídka strojovny na Ještědu. "Lidé se dostanou do části, jakou dosud vidět nemohli," uvedla vedoucí libereckého oddělení cestovního ruchu, kultury a sportu Zuzana Kotrmanová.

Popáté podle ní na této akci spolupracují s Žitavou, kde Dny evropského dědictví budou mít v neděli. V německém příhraničním městě mohou zájemci navštívit přes 50 míst a cestu vlakem z Liberce budou mít levnější než normálně. "Pokud si jízdenku nechají v některém z objektů orazítkovat, budete mít zpáteční cestu zdarma," upřesnila Kotrmannová.

Štítky festival, Dny evropského dědictví, Liberec, umění, kostel, současné umění, instalace, Mark Ther, Antonín Veliký, Daniel Hanzlík, Varšava, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Součástí Dnů evropského dědictví bude poprvé festival umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.