Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

KNIŽNÍ TIPY: Doplňte si svou knihovnu o novinky, které se dostaly na pulty v uplynulých dnech

Nevíte, jak si zkrátit dlouhé podzimní večery? Liberecká Drbna pro vás vybrala zajímavé knižní tituly, které se dostaly v uplynulých dnech na pult v Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Na své si přijde úplně každý.

Affinity Konar – Mischling

Staša a Perla jsou sestry, dvojčata. Společně s matkou a dědečkem se v transportu dostanou do Osvětimi a dívky, které jsou si fyzicky k nerozeznání podobné, zaujmou nechvalně proslulého doktora Mengeleho, anděla smrti, který si v táboře vybudoval lidské zoo… Román je napsaný s nezvyklou lyrickou a psychologickou intenzitou, zajímavý je nejen tím, že o tomto tématu existuje téměř výlučně jen literatura faktu, ale hlavně tím, že příběh je vyprávěn očima mladých dívek. Bezpochyby patří k tomu nejsilnějšímu, co jsme dosud ve světové literatuře mohli k tomuto tématu číst.

Luca di Fulvio - Dítě, které v noci našlo slunce

Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus tam vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i všichni ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy, dcery porodní báby, a prostí vesničané ho přijmou mezi sebe. Vláda krutého nového knížete však způsobí, že v Marcusově nitru brzy začne zrát odvážný plán – chce bojovat za svobodný a spravedlivý život nejen pro sebe, ale i pro všechny ostatní nevolníky v knížectví. Při naplňování tohoto záměru se neustále střetává s nejtemnějšími stránkami lidské existence. Navíc hrozí, že přijde o to nejcennější, co má...

P. Kosatík, Š. Jislová - Češi: 1938 Jak Beneš ustoupil Hitlerovi

Podzim 1938. Hitler žádá po Evropě prst, aby mohl utrhnout celou ruku. V Mnichově se scházejí zástupci západních velmocí a jednají o nás bez nás. Československo volí mezi sebevraždou ze cti a obětováním se pro větší zájmy. Ve sporu o republiku se střetávají dva muži protikladných názorů i povah – prezident Edvard Beneš a voják Emanuel Moravec. Chladný kalkulátor a horkokrevný bijec.

Elvira Lindo - Manolito na cestách

Manolito se k nám vrací již v pátém dílu originální a zábavné série o španělském chlapečkovi z Madridu. Všechno to začalo, když tatínek Manolo vyslovil onu magickou větu: „Manolito pojede se mnou. Zabal mu do mojí tašky tři spodky a tři trička, víc nepotřebuje.“ A tentokrát to bude opravdu jízda se vším všudy, Manolito pozná svět za hranicemi Carabanchelu: bude totiž vyprávět o jedné nezapomenutelné cestě po španělských silnicích. Ani v pátém díle vás Manolito nezklame a svým originálním smyslem pro humor vám určitě zlepší náladu.

G. R. R. Martin, G. Dozois – Darebáci

Pokud jste si oblíbili fantastiku, která není pouze černobílá, pak vás antologie veleúspěšného spisovatele George R. R. Martina a uznávaného editora Gardnera Dozoise odmění množstvím jemných odstínů šedi. Jedenadvacet zcela nových povídek od autorských hvězd vás potěší i ohromí záludnými zvraty, dobrodružstvím i napětím. Sám George R. R. Martin nabídne zbrusu nový příběh, mapující osudy jednoho z největších ničemů z historie jeho Písně ledu a ohně a Patrick Rothfuss nám odkryje tajemství jedné z oblíbených postav své Kroniky královraha. Ovšem dočkáme se i u nás dosud nevydaných příběhů z pera mnoha dalších mistrů fantastického žánru, mezi něž bezesporu patří kupříkladu Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Scott Lynch, Cherie Priestová, Garth Nix, Daniel Abraham, Michael Swanwick a Connie Willisová. Každý, kdo v dobrodružných příbězích z fantastických světů občas držel palce sympatickým darebákům, si rozhodně přijde na své. . .

Rick Riordan - Apollónův pád

Jak nejlíp potrestat boha? Tím, že z něj uděláte smrtelníka! Přesně tak dopadl bůh slunce Apollón. LUP! – a z nesmrtelného boha je šestnáctiletý kluk. Bez božských schopností a se spoustou nepřátel za zády se válí ve smradlavé newyorské popelnici. Pokud chce z téhle bryndy vyváznout se zdravou kůží a dostat se zpět mezi bohy, musí přesvědčit Dia a získat jeho ztracenou přízeň. Existuje jen jediné místo, kde může hledat pomoc: základna moderních polobohů známá jako Tábor polokrevných!

Iveta Toušlová, Marek Podhorský, Josef Maršál - Toulavá kamera 23

Jak je již zvykem, v předvánočním čase vychází další díl knižní verze populárního televizního pořadu Toulavá kamera. Toulavá kamera 23 Vás ani tentokrát nezklame a ukáže Vám mnoho zajímavých, zábavných či tajemných míst po celé České republice. Obdivujete pomíjivé umění „ledových“ sochařů? Zajeďte se podívat do Ledária ve Špindlerově Mlýně a nechte se překvapit, jaké téma si letos umělci zvolí, až teploty trochu poklesnou. Zajímáte se o starobylá řemesla? Pak vyrazte do Čáslavi, kde „poslední mohykán“ umění mozaiky u nás provozuje soukromé muzeum této nádherné techniky. Dvacáté třetí pokračování oblíbené ediční řady obsahuje tradičních padesát reportáží, doplněných fotografiemi, mapami a praktickými informacemi. Kniha vznikla ve spolupráci nakladatelství freytag & berndt a České televize.

Jamie Oliver - Superfood - Hravě a Zdravě

Jeho nová kniha obsahuje recepty na 30 snídaní, 30 obědů a 30 večeří a také nevšední a originální nápady na zdravé snacky a drinky. Jídla jsou jednoduchá, chutná, výživná a snadno dostupná. Tahle kuchařská knížka je neobyčejně praktická, dá se podle ní zdravě vařit každý den a uživatelům dává na výběr, zda chtějí radikálně změnit svůj životní styl nebo si jen vybrat a přizpůsobit pár receptů na jedno čii dvě chutná jídla během týdne.

Patrik Hartl - Okamžiky štěstí

Nový dvojromán Patrika Hartla je možné začít číst z kterékoli strany. Vyberte si! Příběh sourozenců Veroniky a Jáchyma budete prožívat podle toho, který začátek zvolíte. Buďto do života skočíte jako Jáchym volným pádem z výšky čtyř tisíc metrů nebo se jako Veronika budete statečně prokousávat citovými nástrahami ode dne ke dni. Prožijete dva příběhy v jednom. Jako on a jako ona. Nebo v opačném pořadí, což bude překvapivě jiné, než byste očekávali... Můžete s nimi hledat štěstí, doufat, věřit, dělat chyby a napravovat je. Budete se o ně bát, fandit jim a zamilovávat se s nimi. A nejenom s nimi. Taky s Eliškou, Kubou, Dedém, Monikou, Viktorem, Amy, Kryštofem, Danou, Viki a Ondřejem. Protože štěstí a lásku hledá každý. I když to zní jako fráze.

Roman Karpaš a kol. - Klenoty Jizerských hor – Smědava Jizerka

Jizerka a Smědava patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům Jizerských hor. Zná je prakticky každý, ale o jejich historii a osudech lidí, kteří zde žili, ví jen málokdo. Přitom sama Jizerka už prožila tolik převratných změn. Vystřídali se zde hledači drahých kamenů, dřevaři, pak zapomenutou samotu zachvátil sklářský boom, který, jak rychle přišel, tak také odešel, a obyvatele začal opět živit les a nově i turistika. Jizerka je dnes krásnější a upravenější než kdy jindy. Jasně to dokládá srovnání s reprodukovanými historickými fotografiemi. Je to už ale jiná Jizerka, než jakou znají pamětníci. Nové a z valné většiny dosud nepublikované poznatky dávají nahlédnout do dramatických dějin osady. Každodenní život přibližují vzpomínky pamětníků. Nechybějí ani vyloženě dobrodružné příběhy. Podařilo se shromáždit i mimořádně rozsáhlý obrazový materiál.

Informace o dalších knižních novinkách, antikvárních knihách a kulturních akcích najdete na www.knihyfryc.cz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jizerské hory, knihovna, kniha, George R. R. Martin, Adolf Hitler, Josef Mengele, Toulavá kamera, Edvard Beneš, Patrik Hartl, Neil Gaiman, James Oliver, Rick Riordan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KNIŽNÍ TIPY: Doplňte si svou knihovnu o novinky, které se dostaly na pulty v uplynulých dnech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.