Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Uznávaný biolog, filosof a spisovatel Stanislav Komárek pohovoří u Fryče

Co nám cestování do života přináší? A proč vlastně cestovat a nesedět doma na gauči? To je jen ve zkratce jedno z témat, kolem kterých se bude točit úterní večer v Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Hostem bude biolog, filosof a spisovatel, profesor oboru Filosofie a dějiny přírodních věd na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, vynikající přednášející s osobitým a poutavým projevem, Stanislav Komárek. Přednáška začíná v úterý 22. listopadu v 18:00.

Roku 1983 emigroval do Rakouska, kde působil v Naturhistorickém museu, na Ministerstvu zemědělství a v Zoologickém ústavu Vídeňské univerzity. Během pobytu ve Vídni také spolupracoval s tzv. Altenberským okruhem pro filozofii a dějiny přírodních věd. Zároveň se věnoval intenzivnímu studiu německé autonomistické školy v biologii a podobně orientovaných proudů v etologii a antropologii. V rámci tohoto studia navázal spolupráci s oddělením teoretické biologie Zoologického ústavu Vídeňské univerzity a Ústavem Konrada Lorenze v Altenbergu.

Od roku 1990 působí na Katedře filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty UK. V roce 1993 absolvoval půlroční stáž na univerzitě v holandském Leidenu, která byla spojena se studiem tamních obsáhlých knižních fondů, prací na bibliografii mimetických jevů a zároveň přednáškovou činností. V letech 1996-2002 působil jako vedoucí Katedry filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty UK. Externě učí též na Ústavu filosofie a religionistiky Filosofické fakulty UK. V letech 2003-2011 působil na Katedře obecné antropologie Fakulty humanitních studií UK. Roku 1994 se habilitoval v oboru entomologie, titul PhD. získal roku 1997 na PedF UK v oboru filosofie výchovy, roku 2001 byl jmenován profesorem filosofie a dějin přírodních věd na Přírodovědecké fakultě UK.

Stanislav Komárek také přispívá četnými esejemi do periodik. Jeho romány s esejistickými pasážemi bývají hodnoceny literární kritikou velmi protikladně. Pro svou prózu bývá některými kritiky přirovnáván k Janu Křesadlovi. V roce 2006 získal za své eseje cenu Toma Stopparda.

V rámci večera bude udělena také cena za bakalářskou a diplomovou práci pro studenty Katedry Filosofie TUL.

Jde o první ročník ceny, která přináší podporu aktivním studentům a je jedním z kroků k propojení života Technické univerzity a města Liberec. Cílem je rovněž ukázat, že TUL působí i v oblastech, které bývají někdy neprávem přehlížené, ale které, jak ukazují nejen události posledních měsíců, jsou pro naší společnost důležité. Jde o širokou oblast humanitních disciplín a s nimi spojených učitelských oborů, které mají rozvíjet klíčové dovednosti, jakými jsou kritické myšlení či informační gramotnost, ale také vést k uvědomění si hodnotového a etického zakotvení naší společnosti. 

Hlavním částí ceny je stipendium ve výši 5 tisíc korun na studijní pobyt, účast na konferenci nebo jasně vymezený výzkum. Cenu předají docent David Václavík, vedoucí katedry a další hosté.  

Hlavním sponzorem ceny je Knihkupectví a antikvariát Fryč, dále pak nakladatelství filosofické literatury Oikoymenh.  

Autoři

Štítky Stanislav Komárek, přírodní vědy, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, univerzita, studium, Rakousko, Vídeň, Tom Stoppard, Jan Křesadlo, David Václavík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uznávaný biolog, filosof a spisovatel Stanislav Komárek pohovoří u Fryče  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.