Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

KNIŽNÍ TIPY: Do regálů knihkupectví přichází čtvrtá kniha Libereckých zajímavostí

Nevíte, jak si zkrátit dlouhé zimní večery? Liberecká Drbna pro vás vybrala zajímavé knižní tituly, které se dostaly v uplynulých dnech na pult v knihkupectví a antikvariátu Fryč. Na své si přijde úplně každý.

John Grisham
Trenér

Román Johna Grishama přivádí čtenáře na zelená pole amerického fotbalu, do míst, kde se za vášnivého pokřiku z tribun odehrávají dramata sportovní i lidská. Neely Crenshaw je mladý muž, který zažil okamžiky slávy jako hráčská hvězda. Kvůli slávě však též přišel o životní lásku a vášeň pro sport mu paradoxně rozbila i sen o životní dráze, když byl při jednom ze zápasů vážně zraněn… Jeho protihráčem se stává Eddie Rake, milovaný i zatracovaný trenér, jenž díky své vizi o fotbalovém týmu dostal malé město na mapu Spojených států. Trenér, jemuž se zhroutil svět, když díky jeho drakonickým metodám zemřel jeden z hráčů… A nakonec dojde k osudovému utkání - k zápasu, jehož aktéři ztratí iluze o idolu, ale najdou víru v sebe.

Stephen King
Konec hlídky

Napínavý román Konec hlídky je velkolepým závěrem detektivní trilogie, která se stala bestsellerem deníku New York Times a jejíž první dvě části – Pan Mercedes a Právo nálezce –v nakladatelství Beta nedávno vyšly. Pachatel hrůzných činů leží v nemocnici a jeho uzdravení je nepravděpodobné, přesto má neuvěřitelnou moc páchat to nejhorší myslitelné zlo. Pokud ho vyšetřovatel Bill Hodges s Holly Gibneyovou brzy nezastaví, stanou se jeho oběťmi i oni…

Robert Bryndza
Dívka v ledu

Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?

Martin Vopěnka
Nová planeta

Daniel vyrůstá v technicky vyspělé a zcela uzavřené civilizaci, která si říká Nová planeta. Odlidštěná společnost dělící se na vyvolené a nevyvolené předstírá, že opustila Zemi, ale ve skutečnosti kolem sebe jen postavila neprostupný val. Vyvolený a privilegovaný Dan miluje své tři nevlastní bratry a netuší, že oni ho nenávidí. Dílem jejich zrady se jednoho dne ocitne na hromadě mrtvol pod valem Nové planety.  Není cesty zpět. Začíná jeho boj o holé přežití ve světě za zdí. Odhalí, na jakých hrůzných základech je postavena civilizace Nové planety, a musí přehodnotit vše, v co dosud věřil. Podobně jako na starozákonního Josefa na něj čeká velká odpovědnost, ale také velké shledání. Jak se popere se svým neobyčejným osudem? Dokáže bratrům odpustit?

Olga Tokarczuková
Knihy Jakubovy

Opus magnum světoznámé polské autorky. Rok 1752. Podolí, součást Polského království, území ležící na dnešní západní Ukrajině, oblast osídlená křesťany, židy i muslimy. Polskou společnost soužil rozkol mezi vládnoucím královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, která se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci. Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale i v jiných středoevropských městech, takže se čtenáři nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami. Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních mocností.

Vít Slíva, Jakub Chrobák (eds.)
Nejlepší české básně 2016

Milovaný i nenáviděný výběr z české poezie, letos po osmé. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu. Letos se editorského žezla ujali básník Vít Slíva a kritik, pedagog a básník Jakub Chrobák.

Gauldo Priorato
Historie života Albrechta z Valdštejna
Vévody Frýdlantského 

Čtenářské vydání dosud knižně nepublikovaného životopisu slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna od neméně slavného italského barokního historika Gualda Priorata. Doplněno předmluvou Alessandra Catalana, ukázkami původního vydání a řadou dobových ilustrací.

John Berger
Způsoby vidění – The Bird

Jedna z nejinspirativnějších a nejvlivnějších knih o umění a vizualitě britského kritika, spisovatele a výtvarníka Johna Bergera (1926) představuje klíčovou publikaci z oblasti teorie vizuální kultury. Již přes čtyři desítky let si nachází cestu k novým generacím studentů humanitních věd a umění i k nejširší veřejnosti. Krátké, srozumitelně psané eseje, jež přinášejí revoluční pohled na umělecké obrazy a způsoby vizuální masové komunikace, nabízejí v mnohém dodnes nepřekonanou, kritickou reflexi vztahů mezi obrazovou kulturou, technologiemi a společenským řádem. Bez nadsázky lze říci, že Způsoby vidění od svého prvního vydání radikálně změnily nejenom to, jak se na obrazy díváme, ale zejména jak o nich uvažujeme. Oproti původní černobílé verzi doprovází český překlad, který nyní vychází vůbec poprvé, bohatý obrazový materiál v barvě.

Sergej Lojko
Peklo na letišti

Nejlepší román o ruské okupaci Ukrajiny. Kulometná palba rozbíjela zdi letištního terminálu na padrť a válečného reportéra Sergeje Lojka v tu chvíli ani nenapadlo, že by se mohl stát spisovatelem. Skrčený pod pásem, po němž donedávna jezdily kufry, pozoroval, co zbylo z letiště v ukrajinském Doněcku: kontrolní věž se strhaným pláštěm, rozstřílené trupy letadel, oba terminály rozmetané dělostřeleckou palbou. Lojko byl jediný zahraniční novinář, který se v létě 2014 ocitl na doněckém letišti a strávil mezi jeho obránci plné čtyři dny.

Marek Řeháček
Liberecké zajímavosti – kniha čtvrtá

Volné pokračování úspěšných předchozích dílů velké edice o zajímavých místech Liberce a Liberecka. Texty Marka Řeháčka opět doplňují originální kresby Petra Ferdyše Poldy. Tato kniha je určena všem těm, kteří se na město nechtějí dívat jen skrze okýnka aut a autobusů, ale chtějí je ochutnávat všemi smysly.

Podléhal jsem a létal po Liberci na koloběžce za zajímavostmi i nadále. Za nedělních odpolední i všedních večerů. Fotografoval jsem si ozdoby domů, kterých jsem si nikdy předtím nepovšiml. Otevřel jsem si oči. A oblíbil si třeba nepříliš popsaný svět ostře laděné výzdoby vil z meziválečného období – styl art deco, který náladu některých koutů Liberce přibližuje předměstím Drážďan.

Informace o dalších knižních novinkách, antikvárních knihách a kulturních akcích najdete na www.knihyfryc.cz.

Foto pixabay.com

Štítky kniha, kultura, John Grisham, Jakub Chrobák, letiště, Albrecht z Valdštejna, John Berger, Vít Slíva, Liberec, Stephen King, Ukrajina, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KNIŽNÍ TIPY: Do regálů knihkupectví přichází čtvrtá kniha Libereckých zajímavostí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.