Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Na půdě muzea objevili zaprášený skvost. Přes dvě stě padesát let starý lustr opět září

Někdy v polovině osmnáctého století vyrobili barokní mistři v Kamenickém Šenově skleněný lustr. Ten pak vlastnila rodina Clam-Gallasů, která jej v roce 1904 věnovala libereckému muzeu. Na lustr se poté pozapomnělo, nedávno byl ale znovuobjeven a opět v Kamenickém Šenově zrestaurován. Od minulého pátku pak v Severočeském muzeu opět svítí.

Lustr je sestaven z asi tisícovky jednotlivých částí, jeho restaurování se ujali studenti sklářské školy v Kamenickém Šenově. „Naši studenti dostali obrovskou příležitost poznat mistrovství barokních mistrů. Lustr vznikl v Šenově a po dvou stech padesátí letech se na dílenský stůl do Šenova opět vrátil a kruh se tak uzavřel,“ řekl při slavnostním rozsvícení lustru v Severočeském muzeu ředitel školy Pavel Kopříva.

Všechny díly byly během restaurování vyčištěny kyselinou a pak postupně skládány do původní podoby. Studenti se tak setkali s technikami, které se dávno prakticky nepoužívají. Technicky náročné bylo i vyřešit to, jak vlastně nový lustr bude svítit, ten původní totiž byl na klasické svíčky.

„Z devadesáti procent je lustr původní, těch deset procent jsou nové svíčky. Použili jsme LED technologii, svítí trochu víc než klasické svíčky. Hodně času nám zabralo vymyslet to tak, aby nebyly vidět kabely, snad se nám to ale povedlo,“ uvedl Tomáš Sieber, učitel odborné výuky designu svítidel.

Historický lustr najdete v prostorách expozice antiky. Při plánované rekonstrukci se pak přesune ještě o kousek dál. „Jednotlivé expozice na sebe budou více navazovat, historická období tak půjdou hezky po sobě. Lustr se tedy přestěhuje do barokní části,“ vysvětlil ředitel muzea Jiří Křížek.

Autoři | Foto archiv školy a muzea

Štítky lustr, muzeum, Kamenický Šenov, Severočeské muzeum v Liberci, svíčka, Šenov, Jiří Křížek, restaurování, půda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na půdě muzea objevili zaprášený skvost. Přes dvě stě padesát let starý lustr opět září  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.