Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Cena Thálie doputovala i do Naivního divadla

Vdechují život neživé loutce, a sami přitom zpravidla zůstávají zrakům diváků skryti. Jejich hlas bývá tím jediným, podle čeho je může hlediště identifikovat. Přesto i herecké umění loutkoherců často sklízí uznání divadelních odborníků.

 

O tom ostatně svědčí Ceny Thálie, udělované za nejlepší výkony na divadelních prknech za minulý rok v celé republice, které byly v sobotu 29. března rozdávány v pražském Národním divadle. Thálii za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla získal herec a režisér libereckého Naivního divadla Zdeněk Peřina.

Zdeněk Peřina (narozený v roce 1946) hrál v libereckém loutkovém divadle pro děti více než 40 let. Do divadla přišel v roce 1968 a od té doby jako herec účinkoval v 97 inscenacích. Několik inscenací nastudoval také jako režisér, například Vánoce s Kulišákem, Tři přadleny nebo Čerty z Ještědu.

V roce 1979 získal Cenu Mateřinky za roli Kocoura v Brance zamčené na knoflík, v roce 1988 Cenu Českého literárního fondu i Skupovu cenu za roli soudce Azdaka v Kavkazském křídovém kruhu a v roce 1995 byl Zdeněk Peřina oceněn Skupovou cenou za herecký výkon v inscenaci Alibaba a čtyřicet loupežníků. Nyní jeho sbírku ocenění rozšířila pro herce z celé republiky pocta nejvyšší, Cena Thálie.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky Cena Thálie, Naivní divadlo, Zdeněk Peřina, herec, Národní divadlo v Praze, Nadace Český literární fond, Alibaba Group, Vánoce, Ještěd, Kavkazský křídový kruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena Thálie doputovala i do Naivního divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.